Συνέντευξη Στ. Γκίκα στην web TV του zougla.gr – TV zoom

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος 2013
Συνέντευξη στην web TV του zougla.gr – TV zoom και στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραμέρο, παραχώρησε χθες ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Η συζήτηση αφορούσε στις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των στελεχών των Ε.Δ., στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Αποστράτους, στην κρίση στα Ίμια κ.α. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης παρατίθενται παρακάτω:

Για τις επιπτώσεις των περικοπών στα στελέχη των Ε.Δ.

Παρότι έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα των εν ενεργεία στελεχών, θεωρώ ότι επιτελούν το καθήκον τους στο ακέραιο. Βεβαίως και έχουν ανάγκες, βεβαίως – όπως και οι εν αποστρατεία – βιώνουν την κρίση στο πετσί τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επηρεαστεί το ηθικό τους, όπως ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση.

Είναι γεγονός, ότι οι τάξεις των στρατιωτικών και ιδίως των εν αποστρατεία στελεχών, αντιμετωπίζουν πια το φάσμα της φτώχιας και της ανέχειας, Οι περικοπές που ενίοτε ξεπερνούν το 50%, επηρεάζουν μια τεράστια μάζα ανθρώπων και καταλαβαίνετε ότι ένας οικογενειακός προγραμματισμός δεν μπορεί να ακολουθηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Σήμερα ο μισθός ενός π.χ. Αντισυνταγματάρχη, που είναι ένας ανώτερος και υπεύθυνος βαθμός, δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Και βεβαίως θα έπρεπε το επίδομα ευθύνης ενός Κυβερνήτου Φρεγάτας ή Διοικητού Πολεμικής Μοίρας κλπ, να είναι υψηλότερο, αλλά βρισκόμαστε μέσα σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο εξαιρετικά ασφυκτικό…

Για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις Ενώσεις Αποστράτων

Κατανοούμε το δημοσιονομικό πλαίσιο και θεωρώ ότι τα εν ενεργεία στελέχη και οι Ενώσεις Αποστράτων το έχουν καταλάβει, οι επικεφαλής των οποίων μάλιστα επισκέφτηκαν τη Δευτέρα τον κ. Πρωθυπουργό. Βέβαια οι άνθρωποι δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκε το βασικό τους αίτημα που είναι η άρση των διπλών περικοπών από 1/1/2013, και θα συνεχίσουν τον αγώνα. Πάντως είναι η πρώτη φορά που Ενώσεις Αποστράτων συναντώνται με Πρωθυπουργό και μάλιστα επί δύο ολόκληρες ώρες, συζητούν τα προβλήματά τους μαζί του και σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουν τον Πρωθυπουργό να επικοινωνεί με τους αρμόδιους υπουργούς και να δίνει λύσεις. Όπως για παράδειγμα, αίρεται επιτέλους η απαγόρευση στους αποστράτους να εργάζονται, ένα μέτρο το οποίο μόνο ζημία έφερε στα κρατικά έσοδα.

Άρα σαφώς και γνωρίζει το πρόβλημα η Κυβέρνηση, το θέμα όμως είναι τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα? Φοβούμαι ότι τα περιθώρια σήμερα είναι πολύ στενά. Τα αιτήματα των αποστράτων αλλά και των εν ενεργεία στελεχών είναι απολύτως δίκαια. Έτσι λοιπόν θα σταθώ σε αυτό που είπε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Παναγιωτόπουλος, ότι μόλις αρχίσει η ανάκαμψη, που τοποθετείται στο τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014, τότε θα διορθωθούν πολλές από τις αδικίες και ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και θα αποδώσει στους στρατιωτικούς αυτό που τους οφείλει. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν είναι απλά εξαγγελίες αλλά δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν… Εγώ θέλω να μείνω εκεί.

Για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια

Βεβαίως και οι συνάδελφοι που χάθηκαν τη νύκτα των Ιμίων είναι Ήρωες, και μάλιστα ο ένας εξ αυτών, ο Έκτορας Γιαλοψός είναι Κερκυραίος. Και βεβαίως πρέπει να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε και νομίζω ότι η Πολιτεία το πράττει. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στην Κέρκυρα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Ελευσινιώτης, ο οποίος στις λίγες ώρες που έμεινε στο νησί, δεν παρέλειψε να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Έκτορα. Θεωρώ λοιπόν ότι αποδίδουμε κάθε χρόνο τις πρέπουσες τιμές στη μνήμη των τριών Ηρώων, αλλά ίσως δεν υπάρχει η δημοσιότητα που θα έπρεπε, αντίθετα με τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Σε κάθε περίπτωση θα πω ότι ναι, με ενοχλεί να βλέπω ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, να εκμεταλλεύεται το γεγονός διοργανώνοντας πομπώδεις πολιτικές εκδηλώσεις και να επωφελείται κομματικά από την όλη διαδικασία…

Για την κρίση στα Ίμια

Την εποχή των Ιμίων ήμουν Κυβερνήτης στην Πυραυλάκατο «ΑΝΝΙΝΟΣ» και έζησα τα γεγονότα από κοντά. Θα πω μόνο τούτο. Η κρίση των Ιμίων αποτελεί πια μια «Case Study» για το τι πρέπει να αποφεύγεται στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται ο Στόλος σου ανεπτυγμένος και έτοιμος για πόλεμο και εσύ που είσαι ο κυβερνήτης της χώρας, αντί να βρίσκεσαι στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, να είσαι στην Βουλή και να έρχεται κάθιδρος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με χάρτες και διαβήτες (κουμπάσο) στα χέρια, να τρέχει στους διαδρόμους της Βουλής για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό! Είναι εικόνες που δυστυχώς θα μας μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη…

Για την δήλωση για τον κατώτατο μισθό

Θεωρώ ότι ήταν μια ατυχής δήλωση. Πάντως η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε δια του αρμοδίου Υπουργού και το θέμα νομίζω ότι θεωρείται λήξαν.