Συνέντευξη Στ. Γκίκα στον ALPHA 989: «Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη Ημέρα» 

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κολοβάτσιο έδωσε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας. Θέμα συζήτησης απετέλεσαν οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού στον Τουρισμό και στην οικονομία της Κέρκυρας και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Επιπτώσεις του Κορονοϊού στον Τουρισμό και στην Οικονομία της Κέρκυρας  

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στο φετινό Πάσχα το οποίο, όπως σε όλη την Χώρα έτσι και στην Κέρκυρα, θα είναι πολύ διαφορετικό. Εξήγησε ότι κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες έρχονται για να ζήσουν το μοναδικό κερκυραϊκό Πάσχα, πράγμα που φέτος δεν θα συμβεί.

Τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη οικονομική απώλεια, αφού το 90% της οικονομίας του νησιού στηρίζεται στον τριτογενή τομέα και στον Τουρισμό. Στο σύνολο δε του Ιονίου, ο Τουρισμός αποτελεί το 70% της οικονομίας.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης την Μ. Τρίτη μεταξύ των τεσσάρων Βουλευτών της ΝΔ των Ιονίων Νήσων και της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη. Διευκρίνισε ότι οι τέσσερις Βουλευτές έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις επαγγελματικές ομάδες που ασχολούνται με τον Τουρισμό, οι οποίες στην ουσία ζητούν μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους.

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι μεταξύ των προτάσεων που θα κατατεθούν και θα συζητηθούν είναι η απαραίτητη μείωση του ΦΠΑ και των φόρων γενικότερα, ώστε να υπάρξει έστω και περιορισμένη τουριστική κίνηση το τρίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, στα Ιόνια Νησιά.

Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, η τουριστική καμπάνια της χώρας να απευθυνθεί σε χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από την πανδημία, όπως είναι το Ισραήλ, η Κύπρος και κάποια Αραβικά κράτη.

Θα πρέπει να εξασφαλιστούν επιπλέον οι συνθήκες, ώστε οι τουρίστες που θα έρχονται από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα αλλά και στα Ιόνια Νησιά, να νιώθουν ασφαλείς σε ότι αφορά στην υγειονομική περίθαλψη που ενδεχομένως θα χρειαστούν.  

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι η στήριξη των επιχειρηματιών θα πρέπει να επεκταθεί και στις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη τέσσερα πακέτα στήριξης της οικονομίας και αναμένονται και νέα μέτρα στήριξης όπως και ένταξη νέων ΚΑΔ.

Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη ημέρα. Είμαστε όμως τυχεροί, διότι σε αυτή την δύσκολη στιγμή, έχουμε μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που αντελήφθησαν έγκαιρα το πρόβλημα και πήραν τα απαραίτητα μέτρα. Για αυτό η Ελλάδα αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς μίμηση σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Πρέπει να μείνουμε όμως προσηλωμένοι στα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού μέχρι το τέλος και να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών.» 

Ελληνοτουρκικά 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο Στέφανος Γκίκας εκτίμησε πως «τα πράγματα με την Τουρκία δεν πάνε καλά», ενώ σημείωσε πως από πλευράς έντασης, οι τελευταίοι μήνες θυμίζουν έντονα την περίοδο των Ιμίων.

Ο Βουλευτής παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά που πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020, ισοδυναμεί με σύνολο υπερπτήσεων μιας ολόκληρης δεκαετίας τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην επιχείρηση του Έβρου αλλά και στην νέα καθοδηγούμενη από την Τουρκία μετακίνηση μεταναστών προς τα παράλια, ώστε να μεταφερθούν προς τα νησιά του Αιγαίου. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία προέβη στην «εργαλειοποιήση» μεταναστών και προσφύγων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μεταναστών που μετακινούνται προς τα παράλια βρίσκονται και ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό. Αν αυτό επαληθευτεί, μιλάμε για μία πρωτοφανή πρόκληση που καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Στέφανος Γκίκας, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι στον Έβρο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας απέτρεψαν με επιτυχία την εισβολή μεταναστών και προσφύγων, πράγμα που θα συμβεί και στο Αιγαίο. 

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα και δρουν αποτελεσματικά. Η τουρκική προσπάθεια στον Έβρο απαντήθηκε, το ίδιο ισχύει για το Αιγαίο», είπε. Σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία Πολεμικών Πλοίων και Πλοίων του Λιμενικού Σώματος, ενώ με ενέργειες της Κυβέρνησης αυξήθηκε και η παρουσία των μέσων της Frontex. «Διαθέτουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που λειτουργούν ως ασπίδα. Η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση, προπαρασκευή και αποφασιστικότητα

Σε ότι αφορά στην οικονομική κρίση που φαίνεται πως αντιμετωπίζει ξανά η Τουρκία, ο Στέφανος Γκίκας είπε πως η γειτονική χώρα προφανώς μπαίνει εκ νέου σε σπιράλ ύφεσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν την προσφυγή της στο ΔΝΤ. Εστίασε ωστόσο στο γεγονός, πως η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν όταν αντιμετωπίζει εσωτερικές κρίσεις και πιέζεται πολιτικά, «δεν αποκλείεται να εξάγει την κρίση προς Δυσμάς.» Για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή και ετοιμότητα.