Δελτια Τυπου

Συνέντευξη του Πολιτευτή της ΝΔ κ. Στέφανου Γκίκα την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009 για τα επεισόδια στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ιωάννη

Ο Πολιτευτής της ΝΔ κ. Στέφανος Γκίκας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα πρόσφατα επεισόδια στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ιωάννη απάντησε ως εξής:

Δημοσιογράφος : Κύριε Γκίκα τις τελευταίες 48 ώρες η κοινωνία της Κέρκυρας – αν και πανελληνίως ακούγονται πράγματα για την Κέρκυρα και γίνονται πράγματα στην Κέρκυρα – ποτέ η κοινωνία μας δεν είχε ζήσει γεγονότα σε τέτοιο βαθμό, μιλάω για τα γεγονότα του Αγίου Ιωάννη?

Στ. Γκίκας : Πράγματι είχαμε αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που δεν τιμούν βέβαια την Κέρκυρα και τους πολίτες της Κέρκυρας, όμως δεν θα πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας, είναι ένα θέμα που ταλανίζει τον τόπο εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπάρχει μια παραβατικότητα από πλευράς αθιγγάνων. Βεβαίως να πούμε από την αρχή, ότι είμαστε εναντίον κάθε μορφής βίας από όπου αυτή και αν προέρχεται σε ένα πολιτισμένο τόπο όπως μας αρέσει να αποκαλούμε την Κέρκυρα, τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Από τις επαφές που είχα με τους τοπικούς φορείς με τον Δήμαρχο τον κ. Σπύρο Κροκίδη, τον Αντιδήμαρχο τον κ. Νίκο Βασιλάκη, αλλά και με κατοίκους της περιοχής, σήμερα μετά και την σύσκεψη που έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου πήγε εκεί ο κ. Δήμαρχος ως εντολοδόχος της επιτροπής αγώνα, η Αστυνομική Διεύθυνση δεσμεύτηκε, ότι θα υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία τις επόμενες μέρες. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να υπάρχει μονίμως έντονη αστυνομική παρουσία στο μέρος αυτό, διότι γίνονται πολλές έκνομες πράξεις. Μετά λοιπόν από αυτήν την δέσμευση του κ. Τσιότσιου και την επαφή που είχα πριν από λίγο με τον κ. Δήμαρχο, φαίνεται ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί. Αυτή είναι η μία πλευρά, η άλλη πλευρά βεβαίως είναι, ότι είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, που έλληνες πολίτες ξυλοκοπήθηκαν αγρίως από άλλους πολίτες και ευνόητο είναι, ότι θα πρέπει να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Η εικόνα λοιπόν που έχω είναι, ότι και σε αυτό το κομμάτι προχωρήσαμε, ήδη συνελήφθησαν τα πρώτα άτομα και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που κατά την άποψή μου έχει σημασία, είναι να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα ή εν πάσει περιπτώσει να ελαχιστοποιηθούν.Θα πρέπει η παρουσία της αστυνομίας να είναι διαρκής ώστε να σταματήσει η παραβατικότητα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη βεβαίως είναι καθήκον της πολιτείας των θεσμικών φορέων, του Δημάρχου εν προκειμένω, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την «κοινωνικοποίηση» των αθιγγάνων που μένουν σε αυτή την περιοχή. Άρα με γοργούς ρυθμούς και το νηπιαγωγείο να προχωρήσει και το σχολείο και άλλα σχετικά έργα.

Δημοσιογράφος : Κύριε Γκίκα εδώ θα ήθελα να μείνουμε λίγο. Είμαι σίγουρος, ότι έχετε περάσει εκατοντάδες φορές ο ίδιος από το Λιβάδι του Ρόπα και έχετε ο ίδιος αγανακτήσει με την εικόνα που βλέπετε. Αυτή η γκετοποίηση, αυτή η χαβουζοποίηση, ποιος έχει αυτή την άμεση ευθύνη να φέρει τα πράγματα σε μια ευταξία, δηλαδή δεν μπορούμε από ένα μέρος από το οποίο περνάνε δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο να υπάρχει μια χαβούζα σε ανοιχτούς οφθαλμούς. Στο γκολφ της βορειοδυτικής Ελλάδας το έχουμε απαξιώσει χτίζοντας ένα Ζεφύρι.

Στ. Γκίκας : Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι μια εικόνα που οπωσδήποτε δεν χαρακτηρίζει την Κέρκυρα, δεν τιμά την Κέρκυρα, παρόλα αυτά όμως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και βεβαίως δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Θα σας έλεγα, ότι στην είσοδο της Χώρας από το Αεροδρόμιο Βενιζέλος μετά από 2 – 3 χιλιόμετρα επί της Αττικής Οδού συναντάμε αντίστοιχο «γκέτο» και μάλιστα μου έλεγε πρόσφατα ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ήρθε για την Σύνοδο του ΟΑΣΕ, ότι εδέχθη την ερώτηση αν υπάρχουν και τέτοιες παραγκουπόλεις στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι πρόκειται για παραγκούπολη όπως στην πόλη του Μεξικού.

Βεβαίως γίνονται προσπάθειες για να αρθεί αυτή η «γκετοποίηση», να υπάρξει μία κοινωνικοποίηση των αθιγγάνων, να μένουν σε σπίτια κανονικά, να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής για να ελαχιστοποιηθούν και τα προβλήματα υγείας. Οι αθίγγανοι είναι έλληνες πολίτες, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους έλληνες πολίτες, αλλά έχουν και τις ίδιες υποχρεώσεις. Η εικόνα που έχω μιλώντας πολλές φορές με τον κ. Δήμαρχο, αλλά και με όλους τους τοπικούς φορείς είναι, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να φύγουμε από το καθεστώς του «γκέτο» και να πάμε σε μια σύγχρονη οικοδομική ενότητα, οπού θα μένουν οι αθίγγανοι με τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και βεβαίως με νηπιαγωγείο και σχολείο που ήδη υλοποιούνται.

Δημοσιογράφος : Την δεκαετία του ’90 και την δεκαετία που διανύουμε του 2000, η ΕΕ υπήρξε απλόχερη όσον αφορά τα προγράμματα για τους αθίγγανους ή τσιγγάνους όπως λέμε και ειδικά στην Κέρκυρα ανταυτού βλέπουμε αντί για ένα πρότυπο οικισμό όπως ξέρουμε και μας είχαν δείξει με μακέτα, με ρυμοτομία, με αποχέτευση, με ιατρείο, με σχολείο, παιδικούς σταθμούς αυτούς τους ανθρώπους να τους έχουνε πετάξει η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Παρελίων στα αζήτητα. Δεν είναι μία γενεσιουργός αιτία της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας και η υποβάθμιση της καθημερινότητας των τσιγγάνων?

Στ. Γκίκας : Έχετε δίκιο. Σας είπα ότι είναι οι 2 όψεις του νομίσματος. Από την άλλη όμως εξ όσων γνωρίζω, τόσο η προηγουμένη όσο και κυρίως η παρούσα δημοτική αρχή κατέβαλλαν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς όμως δεν είναι το αποτέλεσμα αυτό που ως κερκυραίος πολίτης θα ήθελα να δω. Χάθηκαν πράγματι πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν. Με τα τωρινά γεγονότα δόθηκε και πάλι η δυνατότητα σε όλους μας να ξανασκεφτούμε αυτό το θέμα, να το δούμε από πιο κοντά και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να πάμε στο επιθυμητό και το ευκτέο που είναι ένας νέος οικισμός δομημένος και αναπτυγμένος με σύγχρονες συνθήκες και με τις συνθήκες υγιεινής που πρέπει να έχει. Αυτό είναι το ζητούμενο. Θεωρώ λοιπόν, ότι όλοι μας, ο καθένας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, μπορεί να βοηθήσει ώστε σύντομα και όταν λέω σύντομα εννοώ σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι να περιμένουμε τις επόμενες δεκαετίες, να ολοκληρωθεί ο οικισμός αυτός όπως πρέπει και με τα κονδύλια που πρέπει.

Εν κατακλείδι, αυτό που έχει σημασία είναι, ότι δεν θα πρέπει να ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η ένταση και αν θέλετε αυτό το μίσος που βιώσαμε αυτές τις μέρες για μια ασήμαντη αφορμή. Θα πρέπει να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και έντονη αστυνομική παρουσία στην περιοχή για να αποθαρρύνει αντίστοιχες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος : Κύριε Γκίκα σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο που διαθέσατε.

Στ. Γκίκας : Εγώ σας ευχαριστώ.