Συναντήσεις Στ. Γκίκα και Καθηγητή Γ. Σουρβίνου για την Πορεία της Πανδημίας στην Κέρκυρα

Επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποιεί ο Κερκυραίος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ και ως υπεύθυνος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του mega Εμβολιαστικού Κέντρου στην Πόλη της Κέρκυρας. 

Συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανο Γκίκα, ο κ. Σουρβίνος συναντήθηκε με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, Δημήτρη Καλούδη, ενώ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας όπου συναντήθηκαν με τον Διοικητή, Λεωνίδα Ρουμπάτη. Ο κ. Σουρβίνος επισκέφθηκε επίσης την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με Covid-19.

Ο καθηγητής ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των μεταλλάξεων του κορονοϊού στη χώρα μας. Υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και για αυτό τον λόγο απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή από όλους τους πολίτες ώστε να μη δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης και εξάπλωσής του.

Όπως τόνισε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλίας, στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο της Κέρκυρας, σε περίπτωση που ανιχνευθούν τοπικές εστίες υπερματάδοσης, θα απαιτηθούν νέα lockdown, πράγμα που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές Οικονομίες, ιδίως σε τουριστικές περιοχές όπως είναι η Κέρκυρα.

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε επιπλέον στην μεγάλη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού. Εξήγησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, μόλις το 1% – 2% όσων νοσηλεύονται με Covid-19 έχουν εμβολιαστεί. Συνεπώς, οι πολίτες πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε επιπλέον στην συνεχή ροή δειγμάτων που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2. Κατά αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων στην Κέρκυρα.

Τέλος, ο καθηγητής ενημέρωσε ότι σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, το Αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει επιλεγεί ως μία από τις έξι πύλες εισόδου της χώρας, όπου θετικά δείγματα ταξιδιωτών αποστέλλονται για γονιδιωματική ανάλυση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς κατά αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης νέων, επικίνδυνων μεταλλάξεων στην Π.Ε. Κέρκυρας, διότι με την ανίχνευσή τους θα απομονώνονται.