ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Σάββατο, 24 Οκτώβριος 2015
Κατά την διάρκεια των 6,5 μηνών που ο Στέφανος Γκίκας εκπροσώπησε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, κατέγραψε αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Με πάνω από 65 Ερωτήσεις, αρκετές Αναφορές και 7 Ομιλίες, ανέδειξε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας και υποχρέωσε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, τις Πολιτικές Ηγεσίες πολλών Υπουργείων να πάρουν γραπτώς θέση. Παράλληλα με σωρεία παρεμβάσεων, ανέδειξε πολλά φλέγοντα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όντας μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής. Με έντονη ραδιοτηλεοπτική παρουσία σε εθνικά και τοπικά κανάλια (102 παρουσίες) και με αρκετά άρθρα στον Αθηναϊκό και τον τοπικό τύπο, ο Στέφανος Γκίκας προσπάθησε να στηρίξει τις πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα τις προσωπικές του απόψεις για πολλά ζητήματα που απασχολούσαν την κοινή γνώμη.
Ήταν ο πρώτος Βουλευτής, που τον περασμένο Μάρτιο, μέσω της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, ζητώντας να ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, μπροστά στο ενδεχόμενο των μεγάλων προσφυγικών ροών, (ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου). Η Ερώτηση έμεινε αναπάντητη.
Σε ότι αφορά στα τοπικά θέματα, και πιο ειδικά στο ζήτημα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, μετά από σειρά αναπάντητων(!) Ερωτήσεων, ο κ. Γκίκας έφερε τον περασμένο Ιούνιο το θέμα στη Βουλή – με την μορφή Επίκαιρης Ερώτησης – όπου ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, δεσμεύτηκε στην Αίθουσα της Ολομέλειας, ότι θα καλύψει μέρος από τα κενά. Σημαντική επίσης ήταν η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοντζιά για την προκλητική στάση και ρητορική Αλβανών αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Διαποντίων Νήσων στην ΑΟΖ, όπως και η Βουλευτική Τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Γκίκας τον περασμένο Ιούλιο, για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα Διαπόντια Νησιά, ως κίνητρο για την συγκράτηση της μεγάλης πληθυσμιακής συρρίκνωσης των Νησιών.
Ενδεικτικά, παρατίθενται κατωτέρω κάποιες από τις Ερωτήσεις που κατατέθηκαν. Να σημειωθεί ότι για όλες, μαζί με τις τυχόν απαντήσεις τους, είχαν αποσταλεί σχετικά Δελτία Τύπου:
Υπουργεία Υγείας: «Οξύτατα προβλήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Προκήρυξη θέσεων ιατρών ΕΣΥ ειδικότητας Νεφρολόγου»
Υπουργείο Υγείας: «Έλλειψη Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού στο ΓΝ Κέρκυρας»
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: «Αξιοποίηση Περιφερειακών Αεροδρομίων»
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Προβλήματα λειτουργίας στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΑΚΚ)»
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Έλλειψη Υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας»
Υπουργείο Υγείας: «Οξεία έλλειψη Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού στο ΓΝ Κέρκυρας (ΓΝΚ)» (Επίκαιρη)
Υπουργείο Οικονομικών: «Άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους»
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Απαίτηση για Αύξηση Δημόσιας Δαπάνης του Τοπικού Προγράμματος Leader για την Κέρκυρα»
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «”Πάγωμα” Προγραμμάτων Κατάρτισης Ανέργων»
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: «Προβλήματα σχετικά με το πλαίσιο Διαχείρισης ΕΣΠΑ 2014-2020»
Υπουργείο Οικονομικών: «Αίτημα για την ίση Μεταχείριση στον ΦΠΑ Ιονίου και Αιγαίου – Θέσπιση Ενιαίου Συντελεστή ΦΠΑ»
Υπουργείο Οικονομικών: «Τεχνικά Προβλήματα του Συστήματος TAXIS επιφέρουν Απώλεια Εσόδων για το Δημόσιο»
Υπουργείο Εσωτερικών: «Αλαλούμ με την Επιβολή Διοικητικών Προστίμων σε βάρος Κληρονόμων από ΟΤΑ»
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Προληπτική αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa που πλήττει τα ελαιόδεντρα»
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Ανάκληση όλων των διοικητικών Πράξεων για τις Μετατάξεις 3.655 εκπαιδευτικών»
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Πορεία των εργασιών Συντήρησης και Αποκατάστασης των Κωδωνοστασίου του πρ. Καθολικού Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας «Annunziata» Κέρκυρας»
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: «Τεράστιες Καθυστερήσεις στην Διαδικασία Υλοποίησης Δαπανών των Κρατικών Αερολιμένων της Χώρας»
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: «Συντήρηση Εναέριων Μέσων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής»
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: «Ένταξη του Έργου Κατασκευής Ραμπών στον Μώλο του Λιμένα Κέρκυρας στο Π.Δ.Ε.»
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: «Υλοποίηση του Έργου Κατασκευής Αποχέτευσης Λυμάτων στο Δήμο Παξών»
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Χορήγηση Εξω-ιδρυματικού Επιδόματος σε Ασθενείς με Άνοια Προχωρημένου Σταδίου»
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού: «Σοβαρότατα Προβλήματα Λήψης Ψηφιακού Σήματος σε πολλές Περιοχές της ΠΕ Κέρκυρας»
Υπουργείο Υγείας: «Προβλήματα Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝ Κέρκυρας»
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Οξεία έλλειψη Δικαστικών Υπαλλήλων στα Δικαστήρια της Κέρκυρας»
Υπουργείο Οικονομικών: «Ανάγκη Κάλυψης κενών οργανικών Θέσεων στο Τελωνείο Κέρκυρας»
Από τις δεκάδες Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενδεικτικά αναφέρονται πέντε:
«Αποδοχές των εν ενεργεία και συντάξεις των εν αποστρατεία στελεχών των ΕΔ & ΣΑ. Μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας»
«Στασιμότητα σε 41 ήδη εγκεκριμένα κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ»
«Σοβαρά Προβλήματα Υποστελέχωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων – Καθυστερήσεις σε Συμβάσεις»
«Καθυστερήσεις στις εργασίες για την ολοκλήρωση των Υποβρυχίων τ.214 του ΠΝ, από τα ΕΝΑΕ»
«Ζητήματα Υγειονομικής περίθαλψης – Νοσηλείας προσωπικού των ΕΔ»
Τέλος από τις Ομιλίες στην Ολομέλεια, επισημαίνονται αυτές επί των Νομοσχεδίων:
Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: “Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις”
Του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: “Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις”
Του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις»
Του Υπουργείου Εσωτερικών: “Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας”.