Τα Διαπόντια Νησιά προέταξε στην τοποθέτησή του στην 6η Προσυνδιάσκεψη της ΝΔ ο Στ. Γκίκας

Δευτέρα, 08 Ιούνιος 2015
Την αναγκαιότητα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τη Πολιτεία στα Διαπόντια Νησιά επεσήμανε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας στην τοποθέτησή του στην 6η Προσυνδιάσκεψη της ΝΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Πρέβεζα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκίκας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω τον προβληματισμό των κατοίκων της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων για τις τελευταίες δηλώσεις και πράξεις της Αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αμφισβητεί ευθέως την δυνατότητα πρόσβασης στην υφαλοκρηπίδα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Διαποντίων Νήσων. Οι δηλώσεις και οι αμφισβητήσεις της Αλβανικής πλευράς, δεν σταματούν στα θαλάσσια σύνορα, αλλά πρόσφατα κάποιοι κύκλοι, έκαναν λόγο ακόμη και για τα χερσαία σύνορα, γεγονός απαράδεκτο, αφού αυτά έχουν καθοριστεί από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του 1913. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση – και εσείς το θίξατε στην ομιλία σας κ. Πρόεδρε – να το δει πολύ σοβαρά. Ας μην λησμονούμε ότι η ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που θα πρέπει να αξιοποιήσει η Χώρα μας.

Μιλώντας για τα Διαπόντια, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τα τρία αυτά νησιά έχουν τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία, αφού – εκτός των άλλων – όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Σε κάθε δε περίπτωση, το σύμπλεγμα των Διαποντίων, μετά το εθνικό ατόπημα που συνετελέσθη το 1914 με την παραχώρηση της νήσου Σάσωνα στην Αλβανία, συνιστούν νησιωτική περιοχή, άκρως σημαντική για την Εθνική ασφάλεια. Είναι επίσης βέβαιο, ότι θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια τα Διαπόντια Νησιά έχουν παραμεληθεί από την Πολιτεία. Εκεί που κάποτε κατοικούσαν 1.500 άνθρωποι, σήμερα μετά βίας αγγίζουν τους 140 με 150. Η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να θεσπίσει κίνητρα για να προσελκύσει ξανά τους ξεριζωμένους από τις πατρικές τους εστίες κατοίκους. Πρόσφατο παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο παραμελημένη – και θα μπορούσα να πω και ξεχασμένη – είναι αυτή η περιοχή, είναι η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξαιρέσει τα Διαπόντια Νησιά από τα νησιά στα οποία θα υπηρετούν στρατιωτικοί ιατροί, ώστε να καλύπτονται όλο το χρόνο οι ανάγκες των κατοίκων. Η θέσπιση λοιπόν κινήτρων που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, είναι άκρως απαραίτητη και πρέπει να γίνει τώρα!»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Βουλευτής της ΝΔ καυτηρίασε τις κυβερνητικές παλινωδίες και διακηρύξεις σε μείζονα θέματα, ακόμη και Εθνικά. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στις θέσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την δημιουργία αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο και στην πρόταση για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου με τους Αμερικανούς σε ποσοστό 70-30. Ειδικά την «διευκρίνιση» του Πάνου Καμμένου την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ότι εννοούσε απλώς την «μεταφορά από την Κρήτη στην Κάρπαθο μέρους των δραστηριοτήτων της αεροπορικής βάσης της Κρήτης», την χαρακτήρισε ανεδαφική για τον απλούστατο λόγο, ότι οποιαδήποτε «μεταφορά δραστηριοτήτων», σημαίνει αντίστοιχη μεταφορά υποδομών, προσωπικού, εγκαταστάσεων κλπ., άρα μιλάμε ουσιαστικά για νέα βάση, που – για προφανείς λόγους – αποκλείεται να τύχει της ομόφωνης έγκρισης του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο κ. Γκίκας επανέλαβε στην ομιλία του ότι το τετράμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «γύρισε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, επανέφερε νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος, όπως τον άκρατο συνδικαλισμό, βύθισε την οικονομία στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 και δυστυχώς εξανέμισε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.» Τόνισε δε ότι πολύ σύντομα το λεγόμενο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στις Εκλογές, θα αποτελεί μνημείο λαϊκισμού και πολιτικής εξαπάτησης των Ελλήνων πολιτών.

Αναφερόμενος, τέλος, στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Γκίκας εκτίμησε ότι «μόλις θα έρθει στα γραμματοκιβώτια των πολιτών η «λυπητερή» των νέων αβάσταχτων φόρων, του νέου ΕΝΦΙΑ κλπ. οι πολίτες θα αποσύρουν μαζικά την εμπιστοσύνη τους από τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του.»