Δελτια Τυπου

Τηλεδιάσκεψη για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες Κέρκυρας και Παξών με Πρωτοβουλία του Στ. Γκίκα 

Πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανου Γκίκα, τηλεδιάσκεψη για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (Ε.Π.Μ.) των περιοχών Natura 2000 της Κέρκυρας και των Παξών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού της Π.Ε. Κέρκυρας, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των γραφείων μελετητών, που έχουν αναλάβει την εκπόνηση των Ε.Π.Μ.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Βουλευτής, το θέμα προστασίας και διαχείρισης περιοχών Natura 2000 είναι πολύ σημαντικό για την Π.Ε. Κέρκυρας, αφού το σύνολο των Διαποντίων Νήσων και των Παξών, η ανατολική ακτή της Κέρκυρας και άλλα σημεία της, έχουν συμπεριληφθεί στον συγκεκριμένο κατάλογο. Συνεπώς, ο ορισμός των ζωνών, της χρήσης γης και των δράσεων που θα επιτραπούν στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ύψιστη σημασία για την κοινωνία και την οικονομία της Π.Ε. Κέρκυρας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη οι μελετητές παρουσίασαν την εξέλιξη του έργου. Συγκεκριμένα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, η οποία αποτελείται από την συλλογή στοιχείων και την αποτύπωση της συνολικής εικόνας των περιοχών. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα γραφεία ανέλαβαν το έργο τον Μάρτιο του 2019. Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις φάσεις που είναι η εκπόνηση των Ε.Π.Μ. για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η υλοποίηση των δράσεων διαβούλευσης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των τεσσάρων Δήμων τονίστηκε ότι η εκπόνηση των εν λόγω μελετών είναι μεν απαραίτητη και σημαντική, ωστόσο ζητήθηκε μετ΄ επιτάσεως η στενή συνεργασία και διαρκής ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών από τους μελετητές και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος τονίστηκε ότι η εκπόνηση των Ε.Π.Μ. για την Κέρκυρα και τους Παξούς βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος να συνδυαστεί με τις δυνατότητες ανάπτυξης των περιοχών. Διευκρινίστηκε ότι στόχος του Υπουργείου είναι, τα Προεδρικά Διατάγματα που θα εκδοθούν, να έχουν ως βάση τις επιστημονικές μελέτες, αλλά και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών. Υπογραμμίστηκε ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις και διαβουλεύσεις, ενώ προτού κατατεθούν στο Υπουργείο οι Ε.Π.Μ. από τα μελετητικά γραφεία, θα γίνει διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν συνεχεία θα γίνουν παρατηρήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και μετά θα τεθούν στη δημόσια διαβούλευση.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με κάθε Δήμο ξεχωριστά, παρουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του ΤΕΕ. Επιπλέον σημείωσε ότι στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος θα συνέβαλλε σημαντικά η επίσκεψη των μελετητών στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά. 

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκος Μουζακίτης. Συμμετείχε επίσης ο Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Δημήτρης Κατέχης και ο Αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Θεοφάνης Σκέμπρης. Τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας εκπροσώπησε ο Ειδικός Συνεργάτης Μιχάλης Πανδής, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΤΕΕ Κέρκυρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Γιάννη Μεταλληνό.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπροσώπησαν υπηρεσιακοί παράγοντες και ο  Διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνου Αραβώση, Αντώνης Παπαδάκης