Αρθρα

Το παρατραβάει το σκοινί ο κ. Ερντογάν…

Μετά τα τελευταία γεγονότα, η Τουρκία βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Διπλωματικά απομονωμένη, με όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες της Μεσογείου να έχουν εκφραστεί εναντίον της, με τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της στη Συρία και στην Λιβύη να αμφισβητούνται έντονα αφού αγνοούν προκλητικά την διεθνή έννομη τάξη και τις μεγάλες δυνάμεις – ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ – να υποστηρίζουν τα δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου, τα περιθώρια της Τουρκίας για διπλωματικούς ελιγμούς έχουν υπερβολικά στενέψει. 

Η «πολιτική των κανονιοφόρων» που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να επιβάλλει τις θέσεις της αγνοώντας προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, οι φρενήρεις εξοπλισμοί, η Οθωμανική αντίληψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι τουρκική «λίμνη» και κυρίως η εξόχως προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύει απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο – 2 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά τους δικαιώματα, έχουν φέρει την ΕΕ στα πρόθυρα επιβολής αυστηρότατων κυρώσεων προς την Τουρκία, μετατρέποντας πλέον τα ελληνοτουρκικά και τουρκοκυπριακά ζητήματα σε ευρωτουρκικά. 

Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του φετινού Μαρτίου με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ερντογάν στον Έβρο, εν συνεχεία με την κατακόρυφη αύξηση των προκλήσεων, των υπερπτήσεων, των παρενοχλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και έως σήμερα με τις κρίσεις που προκάλεσαν οι παράνομες ΝAVTEX τόσο στις 21 Ιουλίου όσο και η τωρινή, έχει πειστεί ακόμη  και ο πιο δύσπιστος Ευρωπαίος ότι η Τουρκία δρα εκτός πλαισίου διεθνούς νομιμότητας και ότι η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο. 

Άλλωστε οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου Ελλάδος – Τουρκίας είναι μεγάλοι και εύκολα μπορεί η όποια κρίση να κλιμακωθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επικοινωνία Μακρόν – Τραμπ, όπου ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι Γαλλία και ΗΠΑ μπορούν και πρέπει «να επιβάλουν την ειρήνη» και τη σταθερότητα στην ευρύτερη  περιοχή, υποχρεώνοντας την Τουρκία να υποχωρήσει από τις παράλογες διεκδικήσεις της. 

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό από την τουρκική κοινή γνώμη, η οποία έχει συνηθίσει στις επεκτατικές κορώνες για την «Γαλάζια Πατρίδα» και στις αναθεωρητικές μεγαλοστομίες του Ερντογάν… 

Ο Τούρκος πρόεδρος, πράγματι επενδύει στην επικοινωνία και στα fake news, προκειμένου να ελέγχει την τουρκική κοινή γνώμη. Όμως το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια», έτσι και με το πρόσφατο συμβάν της επακούμβησης της Φρεγάτας «Λήμνος» με την Φρεγάτα «Kemal Reis», που προήλθε από οξύτατη πρόκληση και αδέξιο χειρισμό του τούρκου κυβερνήτη, ο Ερντογάν παρουσίασε μία τελείως διαφορετική εκδοχή από αυτήν που πραγματικά συνέβη, αντιστρέφοντας τους όρους και ξεπερνώντας κάθε όριο ψεύδους…  Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πανικό. Δεν περίμενε την οργανωμένη, συγκροτημένη, επιχειρησιακά επαρκή και άμεση αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οδηγείται σε σπασμωδικές κινήσεις που είναι επικίνδυνες, κυνηγά το ατύχημα και προκαλεί ανερυθρίαστα. Με τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας να οξύνονται, με την τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται, την λίρα να καταρρέει, τα συναλλαγματικά αποθέματα να εξαντλούνται και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δ.Ν.Τ να θεωρείται πια πιθανό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ερντογάν πιεζόμενος πανταχόθεν, θα βρει ως «διέξοδο» την κρίση με την Ελλάδα, θεωρώντας ότι λόγω μεγέθους και ισχύος θα πετύχει την απαραίτητη «νίκη στα σημεία» στο επιχειρησιακό πεδίο και θα επιβάλλει τις θέσεις του. Ήδη όμως η αντίδραση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η αποφασιστικότητα, η ετοιμότητα και η εγρήγορση που επέδειξαν και επιδεικνύουν, μάλλον του χαλάνε τα σχέδια… 

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Λιβύη, ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και ο Ελληνικός λαός είναι ενωμένος όσο ποτέ. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκροτούν έναν σύγχρονο Στρατό με παράδοση, εμπειρία, ισχύ και σημαντική αποτρεπτική ικανότητα παρά την δεκαετή οικονομική κρίση, συνεπώς μπορούν να μετατρέψουν την «διέξοδο» του Ερντογάν σε «κόλαση»…

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα
Δημοσιεύθηκε στις 17/8/2020 στο thepresident.gr