Το Σχέδιο Νόμου βελτιώνει την Κυβερνισημότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά διευκολύνει και την ζωή των Ελλήνων Πολιτών
Το Σχέδιο Νόμου βελτιώνει την Κυβερνισημότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά διευκολύνει και την ζωή των Ελλήνων Πολιτών»
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ακαδημαϊκό άσυλο και άλλα ζητήματα.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για «υποκρισία και λαϊκισμό». Ο Βουλευτής υπενθύμισε, ότι το πρώτο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε το 2015 περίπου ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, είχε τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης» και έδινε περίπου 200 εκατ. Ευρώ σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Ωστόσο, οι περισσότερες διατάξεις άλλαζαν ουσιαστικά την λειτουργία του Κράτους, ενώ μεταξύ άλλων συμπεριλαμβανόταν η κατάργηση του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς. Την θέση κατείχε εκείνη την περίοδο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, ο οποίος είχε διοριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. «Τεσσεράμισι χρόνια μετά, κατηγορείται εμάς για υποκρισία και λαϊκισμό…», σχολίασε ο κ. Γκίκας.
Υπενθύμισε επιπλέον, ότι κατά την ίδια συζήτηση ο τότε Αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάρδας, είχε ανακοινώσει την προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων κατά 50%. «”Το ισχύον καθεστώς προβλέπει 1.173 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ με το προωθούμενο [σχέδιο νόμου] ο αριθμός θα πέσει στο 554”, μας έλεγε ο. κ. Υπουργός. Και τελικά, φτάσατε τους 2.500 μετακλητούς. Και κατηγορείτε εσείς εμάς για υποκρισία και λαϊκισμό!», σχολίασε ο κ. Γκίκας.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Βουλευτής είπε ότι είναι πασιφανές ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν μπορούν να κυβερνηθούν με την απλή αναλογική, η οποία εισήχθη με τον ν. 4555/2018. Ήδη σε 231 Δήμους, οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι δεν έχουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προκειμένου να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες, εισάγονται οι προβλεπόμενες διατάξεις, οι οποίες βελτιώνουν ουσιαστικά την διαδικασία. «Αν ένας Δήμος ή μία Περιφέρεια δεν διοικείται σωστά, αυτό θα έχει επίπτωση στην ζωή των πολιτών. Άρα, σωστά εισάγονται αυτές οι διατάξεις», κατέληξε.
Σε ότι αφορά στο ακαδημαϊκό άσυλο, ο κ. Γκίκας εξήγησε πως αυτό έχει καταντήσει να εννοείται «ως άσυλο παραβατικότητας, παρανομίας και άσυλο για συλλογικότητες που κινούνται στα όρια της παρανομίας». Τόνισε, πως αντί να διακινούνται ελεύθερα το πνεύμα και οι ιδέες, έχουμε φτάσει στο ακριβώς αντίθετο σημείο. «Οι εικόνες ντροπής, τις οποίες βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια στα Πανεπιστήμια, πρέπει να εκλείψουν.» Πράγμα, που όπως είπε, θα συμβεί με την προτεινόμενη διάταξη του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου.
Έκανε επιπλέον αναφορά στην σημαντικότητα της ρύθμισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που προβλέπει την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στο «Μητρώο Πολιτών». Πρόκειται για σημαντική ρύθμιση, καθώς κάνει δυνατή την διαλειτουργικότητα και την διασύνδεση των δομών του Κράτους, ενώ αποτελεί και το πρώτο βήμα ώστε το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει την ψηφιοποίηση που θα καταλήξει στην ψηφιακή έκδοση συντάξεων «με το πάτημα ενός κουμπιού.», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τέλος, ο κ. Γκίκας μίλησε για την διάταξη του Υπουργείου Υγείας, με την οποία οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα πάψουν επιτέλους να στήνονται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα φάρμακά τους. «Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, ευτυχώς γίνεται τώρα από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.»
Κλείνοντας, ο κ. Γκίκας συμπέρανε ότι το σχέδιο νόμου «βελτιώνει την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα διευκολύνει την ζωή όλων των Ελλήνων πολιτών.»
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ.