20 χρόνια στην Κέρκυρα έγινε ένα Νοσοκομείο και ένα Δικαστικό Μέγαρο, όταν στην άλλη Ελλάδα έγινε το σύμπαν..
Δευτέρα, 03 Ιούνιος 2013
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό START o Στέφανος Γκίκας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Μιλώντας στην εκπομπή «Υπάρχει Θέμα» για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα, την έλλειψη υποδομών κλπ, ανέφερε ότι «δεν περιποιεί τιμήν» και σίγουρα δεν το αξίζουν αυτό οι πολίτες του Νομού μας. Απαντώντας δε σε ερώτηση και κάνοντας μια σύγκριση με άλλα μέρη της Ελλάδας, ο κ. Γκίκας ανέφερε: «από το 1994 – 2013, 20 ολόκληρα χρόνια, εδώ στην Κέρκυρα έγινε ένα Νοσοκομείο και ένα Δικαστικό Μέγαρο, όταν σε όλη την άλλη Ελλάδα έγινε το σύμπαν…».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στα Διαπόντια νησιά, την χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και σημείωσε ότι «είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προσέχει τις ακριτικές νησιωτικές περιοχές και μάλιστα νησιά που έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία όπως τα Διαπόντια, και όχι να τ’ αφήνει στην τύχη τους, χωρίς προσβάσιμα λιμάνια, χωρίς γιατρό, με προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο κλπ. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, παρά την προσπάθεια του Δήμαρχου και του Περιφερειάρχη και παρόλο που ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης έδωσε την έγκριση, ο ΟΛΚΕ να μην αναλαμβάνει την διάνοιξη των λιμανιών, επειδή περιμένει την σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ!!».
Αναφερόμενος στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνι και αεροδρόμιο, επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη και αυτό εξασφαλίζεται μόνον όταν η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λόγο στους όρους της Σύμβασης παραχώρησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο, τόνισε ότι η κατάσταση είναι οριακή, ότι το προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργεί το Νοσοκομείο και ότι είναι «ανεπίτρεπτη» η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιλογή του επικουρικού προσωπικού, παρόλο που το σχετικό κονδύλι για τις λιγοστές αυτές προσλήψεις έχει εγκριθεί.
Μιλώντας για την ανεργία που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ανέφερε ότι: «εκτός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των ανέργων, που είναι καλοδεχούμενα, υπάρχουν και πρωτοβουλίες που ακόμα και στον καιρό της κρίσης μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας μας σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα αναφέρω την πρόταση του Δικτύου Παραγωγών Κέρκυρας «η Κέρκυρα παράγει», για δημιουργία «Δρόμου Γευσιγνωσίας και Γαστρονομίας» στο νησί, που αν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί σωστά, θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας και περαιτέρω ανάπτυξη στον τόπο μας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Γκίκας ρωτήθηκε για την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, την περασμένη Πέμπτη, της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι κλείνουν 50 στρατόπεδα στον Στρατό Ξηράς και περιορίζονται ή συγχωνεύονται Δομές στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, «η Νέα Δομή Δυνάμεων ενισχύει τις Μονάδες στον Έβρο και στα Νησιά, βελτιώνει την ευελιξία και την ετοιμότητα αντίδρασης των Δυνάμεων και εν τέλει αυξάνει την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι το ζητούμενο.». Τόνισε ότι την χρονική αυτή περίοδο παρά τις περικοπές, το Στράτευμα «δύναται επιτυχώς να ανταποκριθεί στα επιχειρησιακά του έργα», αλλά προειδοποίησε, ότι «αν οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και στα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχιστούν, τότε σε πολύ λίγα χρόνια το επιχειρησιακό κενό στην Άμυνα θα είναι δυσαναπλήρωτο». Πάντως εκτίμησε ότι ακριβώς επειδή η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, θα σταματήσει η πολιτική των περικοπών στην Άμυνα. Παραδέχτηκε τέλος ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. «είναι υπερβολικές και άδικες» και υπογράμμισε την δέσμευση του Πρωθυπουργού, ότι από τις πρώτες κοινωνικές ομάδες που θα «διορθωθούν οι αδικίες και θα αποδοθούν τα οφειλόμενα», θα είναι οι ένστολοι.