Άμεσος ο κίνδυνος επιχειρησιακής υποβάθμισης του αερολιμένα Κέρκυρας, με ολέθριες συνέπειες στον τουρισμό

Παρασκευή, 05 Αύγουστος 2011
Επίσκεψη στον Αερολιμένα Κέρκυρας πραγματοποίησε χθες ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, όπου ενημερώθηκε από τον Αερολιμενάρχη κ. Αντώνη Γεωργούση για όλα τα θέματα που απασχολούν την Διοίκηση του Αεροδρομίου, την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από όλες τις υπηρεσίες του, τις ημέρες αυτές στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, τις αστυνομικές λειτουργίες του αερολιμένα κλπ. Κατά την ενημέρωση ο κ. Γεωργούσης εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο υποβάθμισης του αεροδρομίου, καθότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του αεροδρομίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού (ICAO). Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε και για τις αστυνομικές λειτουργίες του αερολιμένα από τον Διευθυντή του Αστυνομικού Τμήματος κ. Μάνθο Γιαννούλη. Μετά την επίσκεψη ο κ. Γκίκας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ εκτενώς από τον κ. αερολιμενάρχη, για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον αερολιμένα μας. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι υπάρχει στασιμότητα σε μια σειρά από προβλήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια τώρα, κάτι που είναι αδιανόητο! Και αναφέρομαι τόσο στην αποπεράτωση της σύνδεσης του νέου Υποσταθμού Μέσης Τάσης του αερολιμένα, όσο και στην κατασκευή του νέου αποχετευτικού δικτύου λυμάτων του αεροδρομίου, αφού ο αγωγός παροχέτευσής τους στο κεντρικό δίκτυο της πόλης έχει φράξει σε μήκος 340 μέτρων. Η επίλυση των δύο αυτών χρονιζόντων θεμάτων, είναι επιτακτική και καλώ όλους τους αρμοδίους, επιτέλους να δώσουν λύση. Ο Κερκυραϊκός λαός βαρέθηκε τα λόγια και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα!

Βεβαίως ο κ. Γεωργούσης με ενημέρωσε και για τα άλλα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον αερολιμένα, δηλαδή την πιστοποίηση του αερολιμένα, την έλλειψη βασικών υποδομών, την ανάγκη διαχωρισμού των επιβατών σε Intra και Extra Schengen σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επισκευή του πεδίου ελιγμών των αεροσκαφών λόγω καθιζήσεων και ρωγμών στον ασφαλτοτάπητα, στην επέκταση του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών κλπ.

Από όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι ο άμεσος κίνδυνος επιχειρησιακής υποβάθμισης του αερολιμένα Κέρκυρας από τον Διεθνή Οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν αναληφθούν άμεσες ενέργειες, κινδυνεύουμε από την επόμενη κιόλας περίοδο, να μην μπορούμε να υποδεχτούμε στην Κέρκυρα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη από Αγγλια, Γερμανία και γενικότερα από μακρινούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την τουριστική μας βιομηχανιά και για την οικονομία του νησιού μας. Αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως από πρόσφατο επίσημο έγγραφο της Διοικητού της ΥΠΑ κας Φ. Παπαδημητροπούλου προς όλες τις τοπικές αρχές, με το οποίο προτείνεται, ως μόνη λύση, η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης στην περιοχή Παγκρατέικα ώστε να μπορεί να απαλλοτριωθεί συγκεκριμένη έκταση που συνορεύει με τον αερολιμένα, καθώς και επαναχάραξη τμήματος της νέας περιφερειακής – περιμετρικής οδού. Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί άμεσα, πριν οι αρνητικές εξελίξεις μας προλάβουν.

Κλείνοντας και μετά από την ενημέρωση που είχα από τον κ. Γιαννούλη, θα ήθελα να συγχαρώ το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος για τις μεγάλες επιτυχίες που είχε με την εξάρθρωση πολλών κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών, και την σύλληψη των διακινητών.».