Δελτια Τυπου

Ένα Έτος Διακυβέρνησης ΝΔ – Απολογισμός Στέφανου Γκίκα

Με αφορμή την συμπλήρωση του πρώτου έτους της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ανακοίνωσε και τον προσωπικό του κοινοβουλευτικό απολογισμό, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που δρομολογήθηκαν και αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας, με την αρμονική συνεργασία Κυβέρνησης – Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμων. Συνοπτικά:

 1. Λύθηκε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα [Δημοπρατείται νέο Εργοστάσιο, τα απορρίμματα στο μεσοδιάστημα θα μεταφέρονται στην Κοζάνη, ενώ έκλεισε επισήμως ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας]. Πριν λίγες ημέρες «πέρασαν» οι Συμβάσεις για την μεταφορά των απορριμμάτων και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η μεταφορά ξεκινά άμεσα.
 2. Ιδρύεται Τομέας ΕΚΑΒ Νότιας Κέρκυρας. Οι προσλήψεις Επικουρικού Προσωπικού ολοκληρώνονται, κτίριο υπάρχει, αναμένεται η λειτουργία του σε λίγες εβδομάδες.
 3. Ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Κέρκυρας και το ΚΥ Κέρκυρας σε προσωπικό και μέσα.
 4. Εντάχθηκε η αποκατάσταση του Αχιλλείου στο ΕΣΠΑ, ύψους 12 εκ. Ευρώ.
 5. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση των έργων στο «ΚΑΦΕ ΓΥΑΛΙ» στο Λιμένα της Κέρκυρας, ύψους 9 εκ. Ευρώ.
 6. Δημοπρατούνται οι αποκαταστάσεις εμβληματικών κτηρίων, πχ. Βίλα Ρόσα.
 7. Επαναλειτουργεί από τον Σεπτέμβριο φέτος, η Σχολή Ξεναγών της Κέρκυρας.
 8. Δημοπρατούνται σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού συνολικού ύψους περί τα 20 εκ. Ευρώ.
 9. Αποδόθηκαν στους Δήμους της ΠΕ Κέρκυρας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φιλόδημος», αλλά και από ρυθμίσεις χρεών, όπως και με έκτακτες χρηματοδοτήσεις, άνω των 8 εκ. Ευρώ. 
 10.  Λύθηκε ο γραφειοκρατικός «Γόρδιος Δεσμός» και αναμένεται η υπογραφή της Συμπληρωματικής Σύμβασης με τον ΟΑΕΔ για την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου των 176 εργατικών κατοικιών Αγ. Ιωάννη Κέρκυρας. Σε 6-7 μήνες από την υπογραφή της Συμπληρωματικής, θα παραδοθεί το Έργο. [Μόλις πέρασε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο].
 11. Τα Διαπόντια Νησιά δεν έμειναν χωρίς ιατρική περίθαλψη, καθώς τόσο στην Ερρείκουσα όσο και στους Οθωνούς οι θέσεις των αγροτικών ιατρών καλύφθηκαν άμεσα από οπλίτες ιατρούς.

Πολλά ακόμα ζητήματα έχουν δρομολογηθεί και έχει διατυπωθεί η θετική πρόθεση των αρμοδίων Υπουργών για την περαιτέρω αναβάθμιση της Κέρκυρας σε πολλούς τομείς. Πολλές ενέργειες είναι εν εξελίξει, άλλες προγραμματίζεται να εκκινήσουν το άμεσο μέλλον. Ενδεικτικά:

 1. Βελτίωση Οδικού Άξονα. Δρομολόγηση παρακάμψεων: Μπενιτσών, Τρία Γεφύρια –Ποντή, Σκριπερού, Αργυράδων.
 2. Προώθηση του έργου των Φραγμάτων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
 3. Ολοκλήρωση Master Plan Λιμένος Κέρκυρας με κατασκευή Μαρίνας MegaYacht και κανονικής Μαρίνας. Ολοκλήρωση των έργων στο «Καφέ Γυαλί».
 4. Μελέτη και ανακατασκευή του Λιμένος Β. Κέρκυρας στον Αγ. Στέφανο Αυλιωτών. 
 5. Ολοκλήρωση Λιμένος Οθωνών.
 6. Αξιοποίηση από ιδιώτες των 2 Τουριστικών Καταφυγίων της Αλύπας και των Μπενιτσών που παραχωρήθηκαν από τον ΕΟΤ στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.
 7. Αναβάθμιση – βελτίωση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στην Κέρκυρα (του ΕΑΚΚ). 

Σε ότι αφορά στην δραστηριότητα του Στέφανου Γκίκα, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποίησε 22 ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπήρξε 2 φορές Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας. Τοποθετήθηκε 6 φορές στις Επιτροπές στις οποίες είναι μέλος, ενώ κατέθεσε 3 Ερωτήσεις και 2 Αναφορές.

Απέστειλε επιπλέον 91 Επιστολές προς Υπουργούς της Κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας αλλά και με προτάσεις πολιτικής για την προώθηση αιτημάτων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων και φορέων. Παράλληλα πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό συναντήσεων με Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και επικεφαλής Θεσμικών Φορέων, προκειμένου να ενημερώσει και να ενημερωθεί για ζητήματα που απασχολούν την Π.Ε. Κέρκυρας.

Σημαντική επίσης ήταν η δραστηριότητά του ως μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Με πυκνή αρθρογραφία και παρεμβάσεις σε κεντρικά ΜΜΕ, αλλά και με Επιστολές προς Θεσμικούς Φορείς, προσπάθησε να προωθήσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων, την αναβάθμιση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας κ.α.

Τέλος εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).