Δελτια Τυπου

Ανάσα για τους Ιδιοκτήτες Ακινήτων η Παράταση 1 Έτους στην Κτηματογράφηση

Μια σημαντική διάταξη που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της Π.Ε. Κέρκυρας συμπεριλαμβάνει το πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση ενός έτους στις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο για τις 297 περιοχές της Χώρας, στις οποίες η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν το 2006. Έτσι δίνεται η δυνατότητα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων της Π.Ε. Κέρκυρας να τακτοποιήσουν τις περιουσίες τους έως τις 31/12/2021.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στο πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η παράταση στις προθεσμίες κτηματογράφησης και κτηματολογικών διορθώσεων έως τις 31/12/2021.

Δίνεται συνεπώς παράταση ενός έτους και στους πολίτες της Π.Ε. Κέρκυρας προκειμένου να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους, ώστε να μην περάσουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο δίνεται μία σημαντική ανάσα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν θα προλάβαιναν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους έως το τέλος του 2020.

Καλώ λοιπόν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την παράταση, καθώς σε Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, θα προβλέπεται ότι το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου θα εξαρτάται από την αξία του και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης.

Η παράταση που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή είναι το αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλαμε μαζί και με άλλους συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – και όχι μόνον – και επιθυμώ να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποδοχή του δίκαιου αιτήματός μας, παρόλο που το Ελληνικό Κτηματολόγιο είχε εκφραστεί αντίθετα σε οποιαδήποτε παράταση των προθεσμιών.»