Για την Ελλάδα το Καστελόριζο αποτελεί κόκκινη γραμμή

Συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα “tomanifesto.gr”, ο υπ. Βουλευτής της Κέρκυρας Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας. Η συνέντευξη είχε κύριο θέμα την Τουρκική προκλητικότητα, αλλά ο Στέφανος Γκίκας έστειλε και το προσωπικό του μήνυμα για τις εκλογές.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην δημοσιογράφο  Άντζελα Πεΐτση έχει ως εξής 

«Ερ. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία πολύ έντονη κινητικότητα στην ΝΑ Μεσόγειο με πρωταγωνίστρια την Τουρκία. Πιστεύετε πως ο κ. Ερντογάν θα «τραβήξει το σχοινί»;

Απ. Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα ατύχημα, ωστόσο εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων εκτιμώ πως δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας, να «τραβήξει το σχοινί», να προκαλέσει δηλαδή ένα μείζον επεισόδιο. Συγκεκριμένα, βλέπουμε τον διεθνή παράγοντα να έχει ταχθεί υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον φέτος, ο τουρισμός στην Τουρκία σημειώνει αύξηση. Η πρόκληση μείζονος επεισοδίου, θα έχει ως συνέπεια την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου θα προειδοποιούνται οι πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν παράλογο να διακινδυνευτεί κάτι τέτοιο, δεδομένης της προβληματικής οικονομίας της χώρας. Επίσης, η εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας δεν μπορεί να αντέξει πιθανές οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ.

Ερ. Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης;

Απ. Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σαφώς, τα αρμόδια Υπουργεία προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά πρέπει να εκπέμπεται και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Έχοντας ως στόχο την αποφυγή της όξυνσης, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές κρατώντας χαμηλούς τόνους, μένοντας όμως παράλληλα απόλυτοι στις Εθνικές μας θέσεις και στις «κόκκινες» γραμμές μας. Για την Ελλάδα, «κόκκινη» γραμμή αποτελεί το Καστελόριζο, τα δικαιώματα του οποίου υπαγορεύονται από το στο Διεθνές Δίκαιο. Τονίζω ότι πρόκειται για μία Εθνική γραμμή και όχι για την γραμμή μίας Κυβέρνησης.

Ερ. Κύριε Γκίκα, σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέσει να ανταπεξέλθουν;

Απ. Είναι γνωστό ότι το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, εξαιτίας της κρίσης, δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε. Σε αυτό συνέβαλε και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έθεσε λάθος προτεραιότητες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ενέκρινε 41 εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία πέρασαν από το ΚΥΣΕΑ. Τον Μάρτιο του 2015, παρότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποφάσισε να τα επικαιροποιήσει, δεν προχώρησαν όλα. Ωστόσο, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με εξαιρετικά σημαντική στρατιωτική δύναμη και διαθέτουμε ουσιαστική ικανότητα ανατροπής. Τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι άρτια εκπαιδευμένα και το ηθικό τους είναι υψηλό. Το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργεί και ως πολλαπλασιαστής της ισχύος μας. Αυτή είναι εξάλλου η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία. Εκεί, λόγω της απόπειρας του πραξικοπήματος του 2016, αποτάχθηκαν από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χιλιάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Κατά συνέπεια, το ηθικό τους δεν είναι όπως ήταν προ πενταετίας, παρόλο που το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα εξελίχθηκε κανονικά.

Ερ. Αναφερθήκατε στον διεθνή παράγοντα. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σε αυτή την κρίση;

Απ. Ισχυρές δυνάμεις έχουν ταχθεί υπέρ της Κύπρου και κατά συνέπεια υπέρ της Ελλάδος, δηλαδή με όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, και αυτό είναι το ισχυρότερό μας όπλο. Αναφέρομαι στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, όπως και στην Γαλλία, η οποία πήρε θέση προτού συνεδριάσουν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ έχει προαναγγείλει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που παρατηρηθεί κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Θέλω να τονίσω ότι στην στάση αυτή συνέβαλλε σημαντικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής, διεκδίκησε η Ευρώπη να κρατήσει μία αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία και τα κατάφερε. Αξίζει μία ειδική αναφορά στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ. Οι τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου έχουν ως «αρχιτέκτονα» την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προωθώντας σημαντικά την εξωτερική μας πολιτική, προχώρησε στην σύσφιξη των σχέσεών μας με αυτούς τους στρατηγικούς συμμάχους. Σήμερα αποδεικνύεται πως αυτή η ενέργεια ήταν σωστή και εξαιρετικά επωφελής.

Ερ. Πως εξηγείται όμως την προκλητικότητα της Τουρκίας και γιατί πιστεύετε πως δεν υιοθετεί μία ηπιότερη στάση;

Απ. Μην αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της, η Τουρκία δεν αποδέχεται και τις ενέργειες της Κύπρου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί, προφανώς, πως με αυτή την προκλητικότητα θα επιτύχει την συμμετοχή του Ψευδοκράτους – και εν τέλει της Τουρκίας – στα κέρδη των εξορύξεων. Επιπλέον, αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα δυτικότερα. Αυτή την στιγμή ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά ζητήματα, όπως είναι η πολύ εύθραυστη οικονομία της χώρας και η συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Προκειμένου να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη, ο Τούρκος Πρόεδρος συνηθίζει να ανοίγει καινούρια θέματα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Τίθεται όμως και ένα επιπρόσθετο ζήτημα, το οποίο θα μας απασχολήσει στο προσεχές μέλλον. Είναι πιθανό, η Τουρκία να μην δρα μόνη της. Η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων από την Ευρώπη, βάζει ένα τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία και αυτό θα κοστίσει στη Μόσχα κάποιες εκατοντάδες δις δολάρια ετησίως. Άρα, και η Ρωσία παρακολουθεί με σκεπτικισμό την δραστηριότητα της Κύπρου….

Ερ. Ας έρθουμε και στα καθαρά προεκλογικά. Ποιο είναι το προσωπικό σας μήνυμα προς τους πολίτες της Κέρκυρας και γιατί θα πρέπει να σας εμπιστευτούν;

Απ. Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη μία στρατηγική ήττα. Παράλληλα και η Κέρκυρα «βάφτηκε» μπλε για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια! Είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί όλους και ιδιαίτερα εμένα, καθώς δικαιώθηκαν οι αγώνες που έδωσα με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα τον αγώνα μέχρι το τέλος, ώστε η Νέα Δημοκρατία να λάβει μία ισχυρή εντολή και να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλοι οι πολίτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν και να σκεφτούν πολύ καλά ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία σταθερή Κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνήσει χωρίς κλυδωνισμούς για να μπορέσει να εφαρμόσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα και να βγάλει επιτέλους οριστικά τη χώρα από την κρίση. Σε ότι με αφορά, οι πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων με γνωρίζουν πλέον πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουν πως έχω δουλέψει για τον τόπο μου και ότι έχω σταθεί δίπλα στο πρόβλημα του κάθε Κερκυραίου. Επίσης, γνωρίζουν ότι την τελευταία τετραετία, παρόλο που απώλεσα την Βουλευτική μου έδρα από τον παραλογισμό του εκλογικού νόμου, έμεινα κοντά τους και συνέχισα να παρεμβαίνω υπέρ της Κέρκυρας. Σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους τους Κερκυραίους, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, το κακό οδικό δίκτυο, οι απαράδεκτες αθλητικές υποδομές και πολλά άλλα, έφτασαν με την βοήθεια φίλων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή και στα γραφεία των αρμοδίων Υπουργών. Έχω δεσμευθεί να δώσω μάχες για την Κέρκυρα, να διεκδικήσω συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο τόπος και η ζωή των Κερκυραίων. Έχω μάθει να μάχομαι σκληρά, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Έτσι θα πράξω και την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων μου κάνουν την τιμή να με επανεκλέξουν εκπρόσωπό τους στην Βουλή των Ελλήνων.»