Δελτια Τυπου

Δήλωση Στέφανου Γκίκα για την 16η επέτειο της κρίσης των Ιμίων

Με αφορμή την 16η επέτειο από την ηρωική θυσία των τριών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«16 χρόνια πέρασαν από την ηρωική θυσία των τριών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια. Οι ήρωες Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Κερκυραίος Έκτορας Γιαλοψός, με αυταπάρνηση, σθένος και πιστοί στον όρκο τους, έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα και την Εθνική αξιοπρέπεια. Την αποφράδα εκείνη ημέρα στα Ίμια, μια πολιτική ηγεσία πολύ κατώτερη των περιστάσεων, στέρησε την χώρα από μία Εθνική νίκη και άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» στο Αιγαίο, επιτρέποντας στους Τούρκους να επικαλούνται έκτοτε «γκρίζες ζώνες» και να διεκδικούν 150 Ελληνικά νησιά και βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο.

16 χρόνια μετά, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται αμείωτη και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, παρά τις τεράστιες περικοπές στα εξοπλιστικά και στις λειτουργικές δαπάνες που επέβαλλε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, συνεχίζουν νυχθημερόν να «φυλάττουν Θερμοπύλας» και να παλεύουν με αποφασιστικότητα για τα Εθνικά μας δίκαια, περνώντας το μήνυμα του «μολών λαβέ».

Η Εθνική θέση – θέση που συνυπογράφει ο Αντώνης Σαμαράς – είναι απόλυτα σαφής και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. Τίποτε, κανένα Μνημόνιο ή Τρόικα, δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους Έλληνες σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, σε βάρος της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Πατρίδας. Ας το γνωρίζουν καλά αυτό όσοι, «φίλοι», γείτονες, σύμμαχοι και εταίροι, εποφθαλμιούν τον εθνικό μας πλούτο και την Εθνική μας ανεξαρτησία.»