Δελτια Τυπου

Δήλωση Στ. Γκίκα για Παράταση Αντιρρήσεων και Δασωμένους Αγρούς 

Με αφορμή τις τροπολογίες των τελευταίων ημερών για τους δασωμένους αργούς και για την παράταση υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνησή μας προέβη στην ρύθμιση μία σειράς ζητημάτων που απασχολούν έντονα πολλούς πολίτες και της Π.Ε. Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε χθες διάταξη για τους δασωθέντες αγρούς, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί για πολλούς πολίτες, οι οποίοι κινδύνευαν να απωλέσουν μέρος της περιουσίας τους. Είμαι σίγουρος ότι το αρμόδιο Υπουργείο με τις εγκυκλίους του προς τα Δασαρχεία θα διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασωμένων αγρών, χωρίς να υποχρεώνει τους πολίτες σε επιπλέον έξοδα και αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού η ερμηνεία της αεροφωτογραφίας θα πρέπει να είναι αρκετή.

Θυμίζω σε αυτό το πλαίσιο ότι βάσει γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και  καλύπτονται πλέον από φρύγανα και ασπάλαθους δεν χαρακτηρίζονται δασικές. Με αυτό τον τρόπο διορθώνονται σφάλματα των δασικών χαρτών.

Επιπλέον, κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα άλλη μία Υπουργική Τροπολογία που δίνει 20 ημέρες παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν το 2021. Παρότι το χρονικό διάστημα της παράτασης υπολείπεται αυτού που ζητήσαμε, έστω και έτσι, οι πολίτες μπορούν να το εκμεταλλευτούν για να ολοκληρώσουν την διαδικασία των αντιρρήσεων. 

Η Κυβέρνησή μας συνεχίζει να επιλύει προβλήματα και να διευθετεί ζητήματα που λίμναζαν επί δεκαετίες, διορθώνοντας παράλληλα λάθη που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες. Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ολοκληρωμένους Δασικούς Χάρτες, αν και η διαδικασία ξεκίνησε το 1979, ενώ οι Δασικοί Χάρτες αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση και του Κτηματολογίου.

Πρόκειται συνεπώς για μία επείγουσα και επιβεβλημένη διαδικασία, την ολοκλήρωση της οποίας δρομολογεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας