Δελτια Τυπου

Δήλωση Στ. Γκίκα για την ένταξη  των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Με αφορμή την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης, ο Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την εγγραφή των Φιλαρμονικών στο  Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από πρωτοβουλία των δύο παλαιότερων Φιλαρμονικών της Κέρκυρας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος».

Να θυμίσω ότι η κ. Μενδώνη ήταν η πρώτη Υπουργός της Κυβέρνησής μας που επισκέφθηκε την Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2019 και είχαμε από τότε συζητήσει την ενίσχυση των Φιλαρμονικών μας και μας είχε παρουσιάσει το υπόδειγμα της διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως προβλέπεται από την ομώνυμη Σύμβαση της UNESCO και εφαρμόζεται από την Ελλάδα

Όπως ανέφερε σήμερα και η Υπουργός «λόγω της ενεργής παρουσίας τους για σχεδόν δύο αιώνες οι Μπάντες της Κέρκυρας αποτελούν το μουσικό «σήμα κατατεθέν» της κερκυραϊκής πολιτισμικής πραγματικότητας. Προσφέρουν δε σε ετήσια βάση δωρεάν τη δυνατότητα άτυπης μουσικής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη καλλιτεχνικής και μουσικής παιδείας με βιωματικό τρόπο».

Η Κέρκυρα είναι πράγματι Νησί του Πολιτισμού και της Μουσικής και η σημερινή απόφαση  του Υπουργείου Πολιτισμού ενδυναμώνει και διασφαλίζει την Πολιτιστική και Μουσική μας Κληρονομιά. Εκφράζω την ικανοποίηση μου για αυτήν την εξέλιξη.».