Δελτια Τυπου

Δίνεται στις ΕΔ η Ευκαιρία να αυξήσουν την Αποτρεπτική τους Ικανότητα και να ανεβάσουν το Επίπεδο Ισχύος της Πατρίδας

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας» που συμπεριλαμβάνει τις Συμβάσεις για την προμήθεια των Φρεγατών Belharra και των 6 επιπλέον καινούργιων Αεροσκαφών Rafale.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή του ανακοινώνοντας στο Σώμα την προκήρυξη Διαγωνισμού για την μαρίνα MegaYacht στην Πόλη της Κέρκυρας, τονίζοντας ότι το έργο θα δώσει μεγάλη αξία στην Κέρκυρα και θα την καταστήσει κέντρο ποιοτικού τουρισμού.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Στέφανος Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε την «γενναία και σημαντική απόφαση να τετραπλασιάσει τις εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων.» Εξήγησε ότι δόθηκε έτσι η ευκαιρία στα Γενικά Επιτελεία και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να καταρτίσουν «ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εξοπλισμών», το οποίο όπως τόνισε ξεπερνά τα 20 δις Ευρώ σε βάθος δεκαετίας. «Δίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις η ευκαιρία να αντικρίσουν το μέλλον με αισιοδοξία, να αυξήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα και να ανεβάσουν το επίπεδο ισχύος της Πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής σημείωσε επίσης ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί δικαίωση για όσους «την προηγούμενη δεκαετία προσπαθούσαμε στο δημόσιο λόγο μας να πείσουμε τις πολιτικές ηγεσίες να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή η Κυβέρνηση το κατάφερε με εκπληκτικό και άμεσο τρόπο και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στην στρατιωτική ηγεσία.»

Σε ότι αφορά στις τέσσερις Συμβάσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι είναι πλήρεις και ολοκληρωμένες, καθώς προβλέπεται για τις Φρεγάτες Belharra και τα Αεροσκάφη Rafale η αγορά και η εν συνεχεία υποστήριξή τους, όπως και η αγορά των όπλων τους με την εν συνεχεία υποστήριξη αυτών. Ο Βουλευτής εξήρε την σημασία αυτής της πρόβλεψης, αφού όπως είπε «διασφαλίζεται η επιχειρησιακή ικανότητα και απόδοσή τους για αρκετά χρόνια μετά την παραλαβή». Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποφέρει από την μη ικανοποίηση αυτού του θέματος. 

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι οι Φρεγάτες θα βοηθήσουν το Πολεμικό Ναυτικό να «εκπληρώσει πλήρως την αποστολή και τα επιχειρησιακά του έργα», τα οποία εκπορεύονται από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας, που είναι το ύψιστο θεσμικό πολιτικοστρατιωτικό κείμενο.

Εξήγησε επιπλέον ότι η αγορά 6 επιπλέον Αεροσκαφών Rafale είναι απαραίτητη, προκειμένου να συμπληρωθεί μία μοίρα. Τόνισε δε ότι σε συνδυασμό με τα όπλα που φέρουν και με τις Φρεγάτες Belharra «λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στην προμήθεια των 44 νέων Τορπιλών, οι οποίες όπως είπε, συμπληρώνουν το υπερσύγχρονο όπλο των Υποβρυχίων τ. 214. Διατύπωσε μάλιστα τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν προχώρησε το συγκεκριμένο, απολύτως αναγκαίο, εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ αντίθετα προτίμησε να διαθέσει την πενταπλάσια δαπάνη για τον εκσυγχρονισμό Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, τα οποία ήταν παροπλισμένα και γηρασμένα και τα οποία ακόμη δεν έχουμε παραλάβει.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Στέφανος Γκίκας υπερθεμάτισε την μεγαλύτερη συμμετοχή της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε όλο το πλέγμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σημείωσε ότι η συμμετοχή της στην υλοποίηση προγραμμάτων συνιστά «προστιθέμενη αξία για την Οικονομία και την Πατρίδα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας ανέφερε ότι η Φρεγάτες Belharra θα είναι ο τρίτος τύπος νέων Φρεγατών που προμηθεύεται η Ελλάδα από την Μεταπολίτευση και μετά. Ο Βουλευτής ανέφερε ότι ανήκε ως νέος Αξιωματικός στο πλήρωμα παραλαβής της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ», του πρώτου τύπου Φρεγατών που αγόρασε η χώρα μας από την Ολλανδία. Δέκα χρόνια αργότερα ήταν ο πρώτος Διευθυντής Επιχειρήσεων στην παραλαβή της πρώτης Φρεγάτας ΜΕΚΟ «ΥΔΡΑ» από την Γερμανία, ενώ δέκα χρόνια μετά διετέλεσε Κυβερνήτης της τελευταίας Φρεγάτας MEKO «ΣΑΛΑΜΙΣ», η οποία απετέλεσε και Ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Γκίκας εξέφρασε την χαρά του που ως Βουλευτής, με την ψήφο του, συμβάλλει σήμερα «με αυτό τον συμβολικό τρόπο» στην εκκίνηση της διαδικασίας πρόσκτησης και των νέων Φρεγατών Belharra. 

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας: