Δελτια Τυπου

Διευθετείται η παράταση Θητείας των Διοικήσεων των Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Σωματείων

Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, στην οποία επισημαίνεται ο κίνδυνος διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας των Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Σωματείων εν όψει της πιθανής αναβολής των αρχαιρεσιών.

Συγκεκριμένα ο Στέφανος Γκίκας εξηγεί στην επιστολή του ότι κατά παράδοση, η πλειοψηφία των Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Σωματείων της Κέρκυρας διενεργεί τον μήνα Δεκέμβριο αρχαιρεσίες. Ωστόσο, «εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19 και της ισχύουσας απαγόρευσης κυκλοφορίας, στην παρούσα φάση, τίθεται εν αμφιβόλω η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων».

Ο Βουλευτής τονίζει παράλληλα, ότι τα καταστατικά των Σωματείων δεν προβλέπουν έκτακτες περιπτώσεις, όπως είναι η πανδημία,  κατά συνέπεια δεν έχει κατοχυρωθεί η απαραίτητη παράταση θητείας των Διοικήσεών τους.

Ο κ. Γκίκας εστιάζει στο γεγονός ότι σε περίπτωση που οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, οι Χορωδίες και ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός Πολιτιστικών και λοιπών Συλλόγων μείνουν χωρίς Διοίκηση «ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψουν σοβαρά προβλήματα», ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν σημαντικές δυσκολίες στην οικονομική διαχείριση των Σωματείων, αφού τα Τραπεζικά Ιδρύματα δεν θα αναγνωρίζουν πλέον τις παλιές Διοικήσεις.

Ως εκ τούτου, ο Βουλευτής ζήτησε από την Υπουργό «να εξεταστεί η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος καταθέτοντας έγκαιρα σχετική τροπολογία, η οποία να προβλέπει την παράταση των Διοικήσεων των εν λόγω Σωματείων σε περίπτωση που εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που διανύουμε, απαιτηθεί η αναβολή των αρχαιρεσιών

Σε συνέχεια της επιστολής του, ο κ. Γκίκας έλαβε την ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι προωθείται άμεσα διάταξη η οποία θα τακτοποιεί το ζήτημα της παράτασης θητείας των Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Σωματείων.