Δελτια Τυπου

Εκφράζω τη λύπη μου και την απογοήτευσή μου γιατί το Εκλογοδικείο αποφάσισε να μην εξετάσει επί της ουσίας την ένστασή μου…

Με αφορμή την έκδοση της απόφασης 15/2012 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, (Εκλογοδικείου) σύμφωνα με την οποία η ένσταση του Στέφανου Γκίκα κατά της απόφασης 12/2012 του Πρωτοδικείου Κέρκυρας – για την σειρά εκλογής στις εκλογές της 6ης Μαίου – δεν εξετάσθηκε επί της ουσίας και απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, ο Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δηλωση:
«Ως όφειλα και ικανοποιώντας το αίτημα χιλιάδων Κερκυραίων πολιτών, προσέφυγα στο Εκλογοδικείο μετά τα όσα εντοπίσαμε κατά την επανακαταμέτρηση την οποία πραγματοποίησα στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τα όσα διατύπωσα στην ένστασή μου ήταν απόλυτα συγκεκριμένα και σαφή και – κατά τους νομικούς μου συμβούλους – άλλαζαν με κατηγορηματικό τρόπο την σειρά εκλογής που ανακοίνωσε το Πρωτοδικείο Κέρκυρας στις εκλογές της 6ης Μαΐου, σειρά που θα αναδείκνυε εμένα πρώτο με διαφορά τουλάχιστον 64 ψήφων από τον δεύτερο. Δυστυχώς με την απόφαση 15/2012 το Εκλογοδικείο αποφάσισε να μην εξετάσει επί της ουσίας την ένστασή μου – ούτε και την αντένσταση του αντιδίκου μου – δηλαδή να μην ανοίξουν οι επίμαχοι σάκοι και να μην ελεγχθούν τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια που με σαφήνεια περιέγραφα στην ένστασή μου, υιοθετώντας τυπικούς και μόνον λόγους. Συγκεκριμένα, ότι η Βουλή που σχηματίστηκε την 6η Μαΐου, διαλύθηκε.
Και κάτι ακόμα, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η σειρά εκλογής της 6ης Μαΐου καθόρισε και τη σειρά της ΛΙΣΤΑΣ των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Άρα τον Μάιο η σειρά εκλογής είχε απόλυτα καθοριστικό ρόλο.
Εκφράζω συνεπώς τη λύπη μου και την απογοήτευσή μου γιατί η απόφαση αυτή, αφενός δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα – τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι – και αφετέρου βλάπτει το ίδιο το κύρος της εκλογικής διαδικασίας γιατί πάντα θα υπάρχουν υπονοούμενα, αιχμές και πολλά ερωτήματα για το εάν συνέβη και τι πραγματικά συνέβη την 6η Μαΐου, που δυστυχώς δεν θα απαντηθούν ποτέ.»
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση 15/2012 το Εκλογοδικείο έκρινε ότι η ένσταση του κ. Γκίκα δεν γίνεται δεκτή διότι: «πριν από την κατάθεση της υπό κρίση ενστάσεως στις 25/5/2012 είχε διαλυθεί η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου…», μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η πλευρά του κ. Γκίκα, ότι δηλαδή υπάρχει προφανές έννομο συμφέρον αφού η σειρά εκλογής των βουλευτών, όπως αυτή ανακηρύχτηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας στις 6 Μαΐου, αποτυπώθηκε πλήρως στην ΛΙΣΤΑ του ψηφοδελτίου της ΝΔ κατά τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.