Δελτια Τυπου

Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στο Συντονιστικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων στις Αλυκές Λευκίμμης

Τετάρτη, 01 Οκτώβριος 2014

Επίσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων (ΚΠΕ) στις Αλυκές Λευκίμμης πραγματοποίησε χθες ο Στέφανος Γκίκας, όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Κέντρου,Αλέξανδρο Βλάσση και τους συνεργάτες του. Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τον προγραμματισμό του ΚΠΕ, το οποίο αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών,των εκπαιδευτικών, αλλά και ευρύτερα των πολιτών και προβάλλει την σημασία και την αξία των φυσικών πόρων της περιοχής μας. Ο κ. Γκίκας ξεναγήθηκε επίσης στα εργαστήρια και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Στην ενημέρωση παρέστησαν και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κ. Ανδρέας Καλογεράςκαι κα Βίκυ Γκανάτσιου.

Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγες ημέρες το ΚΠΕ της Κέρκυρας, αναβαθμίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε Συντονιστικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, διευρύνοντας τις αρμοδιότητές του και την σημασία του. Με την ευκαιρία αυτή, επισκέφτηκα το εξαιρετικό αυτό Κέντρο για να ενημερωθώ από τον Υπεύθυνο κ. Αλέξανδρο Βλάσση για τις λειτουργίες και τις δραστηριότητές του, αλλά και για τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει. Σπεύδω να πω ότι παρά τη σημαντικότατη μείωση του προϋπολογισμού του ΚΠΕ, το έργο το οποίο επιτελείται εδώ είναι πολύ ουσιαστικό. Μόνο τα τελευταία 2.5 χρόνια, 6.500 μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες συμμετείχαν σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Κέντρου.Από αυτούς οι 1650 ήταν εκπαιδευτικοί, γεγονός με ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα προγράμματα απευθύνονται πρωτίστως σε ομάδες που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας και κατά δεύτερο λόγο σε ομάδες από όλη την χώρα, που εκπαιδεύονται με βιωματικό τρόπο. Για τις ανάγκες των δράσεων αυτών, το ΚΠΕ διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό, τον οποίο εκσυγχρονίζει συνεχώς ώστε να συμβαδίζει με τις νέες τεχνολογίες. Ακριβώς για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός του Κέντρου, όπου από 150.000 ευρώ το 2011, έφτασε στα 30.000 ευρώ μόλις φέτος. Να σημειώσουμε, ότι στο ΚΠΕ Κέρκυρας υλοποιούνται δύο κατηγορίες προγραμμάτων: τα μονοήμερα που απευθύνονται κυρίως σε ντόπιες ομάδες και τα πολυήμερα – συνήθως τριήμερα – που απευθύνονται σε ομάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σημαντικέςεπίσης είναι οι Ημερίδες και τα Σεμινάρια που διοργανώνει το Κέντρο, αλλά και οι δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε με τον κ. Βλάσση, την προοπτική οργάνωσης Ημερίδας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με περιβαλλοντικά θέματα, όπως η βιομάζα, το βιοαέριο κλπ, που σίγουρα ενδιαφέρουν τους πολίτες του νησιού μας. Για το λόγο αυτό θα επισκεφτώ τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ το προσεχές διάστημα.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κ. Αλέξανδρο Βλάσση και τους συνεργάτες του για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, να τον συγχαρώ για την εξαιρετική λειτουργική κατάσταση του ΚΠΕ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην νέα εκπαιδευτική χρονιά.».