Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στα Γ.Α.Κ. Αρχεία Ν. Κέρκυρας
Σάββατο, 07 Μάιος 2011
Επίσκεψη στα Αρχεία Κέρκυρας, στο Παλαιό Φρούριο, πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους που φυλάσσονται – συντηρούνται τα Αρχεία και ενημερώθηκε εκτενώς για το έργο το οποίο επιτελεί η υπηρεσία από την Διευθύντρια των Αρχείων κα Σοφία – Αικατερίνη Πανταζή.
Μετά την επίσκεψη ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το ιστορικό κτήριο των Αγγλικών Στρατώνων, που στεγάζει το πολύτιμο αρχειακό υλικό του Νησιού μας, ίσως το πληρέστερο στη χώρα μας, το οποίο καταγράφει την ιστορία μας εδώ και 6 Αιώνες. Επιθυμώ να ευχαριστήσω την κα Πανταζή που είχε την καλοσύνη να με ξεναγήσει στους χώρους των Αρχείων και να με ενημερώσει εκτενώς για το έργο, τις δραστηριότητες, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία των Αρχείων Κέρκυρας.
Η πρώτη παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω, είναι ότι ακριβώς επειδή ο πλούτος του αρχειακού υλικού είναι ανεκτίμητος, οι εγκαταστάσεις που φυλάσσεται – εν προκειμένω οι Αγγλικοί Στρατώνες – θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως όλες τις προδιαγραφές τόσο από πλευράς υποδομών και συντήρησης, όσο και ασφαλείας. Παρατηρούμε λοιπόν ότι σε αρκετά τμήματα του κτηρίου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγρασίας, ενώ έχει σημειωθεί ακόμη και εισροή υδάτων στα υπόγεια του κτηρίου που φιλοξενούνται τα Αρχειοστάσια, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Επίσης είναι εμφανής σε ορισμένα σημεία του κτηρίου η αποσάθρωση της τοιχοποιίας, η διάλυση των αρμών των τούβλων και η εμφάνιση μυκήτων στην επιφάνειά τους, που εντείνει τη διάβρωση. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν ενέργειες από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου, για την αποκατάσταση του κτηρίου, πριν είναι αργά. Θα μπορούσε να δρομολογηθεί η ταχύρυθμη εκπόνηση σχετικής μελέτης και η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στο υπηρετούν προσωπικό, που είναι ελάχιστο σε σχέση με το εύρος και τη σπουδαιότητα της εργασίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. Ίσως η μεγαλύτερη αξιοποίηση των φοιτητών, ή ακόμη και ιδιωτών να βοηθούσε.
Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με την χωρητικότητα των χώρων φύλαξης των Αρχείων, που σε λίγους μήνες δεν θα έχουν δυνατότητα υποδοχής άλλου αρχειακού υλικού, ακριβώς λόγω έλλειψης χώρου. Είναι σίγουρο ότι το θέμα εύρεσης νέου κτηρίου θα τεθεί μετ’ επιτάσεως στο προσεχές μέλλον και θα πρέπει να απασχολήσει από τώρα τους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, ανέφερα στην κα Πανταζή ότι παρότι τα Αρχεία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η εντός αυστηρών πλαισίων, εμπορική εκμετάλλευση του ανεκτίμητου αυτού πλούτου, π.χ. με την παραγωγή και πώληση αντιγράφων σπάνιων αρχείων, σφραγίδων, χαρτών, επιστολών, τίτλων, διαβατηρίων κλπ, ή η πώληση συλλεκτικών βιβλίων που εκδίδει η υπηρεσία, θα μπορούσε να επιλύσει πολλά προβλήματα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.»