Δελτια Τυπου

Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας

Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2013
Ενημερωτική επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας πραγματοποίησε χθες, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ενημερώθηκε από την Πρόεδρο κα Χριστίνα Λούβρου και μέλη του ΔΣ, για τα θέματα που απασχολούν την Ένωση, τον προγραμματισμό και τα προβλήματά της.

Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γκίκας έκανε δηλώσεις προς τοπικά ΜΜΕ όπου αναφέρθηκε στην διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, στην ενεργοποίηση του Χημείου, στην τυποποίηση του λαδιού, στη νέα ΚΑΠ κλπ. Οι δηλώσεις του έχουν ως εξής:

«Ευχαριστώ την κα Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας για την ενημέρωση που μου παρείχαν. Καταρχάς να πω ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης των παραγωγών μας, διαδικασία που ξεκινά τις επόμενες μέρες και που πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα όπως και πέρσι. Είναι σημαντικό οι 12.000 δικαιούχοι παραγωγοί του Νομού μας να λάβουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για επιδοτήσεις φέτος. Τα χρήματα αυτά τα έχουν απόλυτη ανάγκη οι φίλοι παραγωγοί. Σημαντική επιτυχία της Ένωσης θεωρώ επίσης ότι είναι η ενεργοποίηση – στις επόμενες εβδομάδες – του Χημείου της Ένωσης, το οποίο διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα και το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιεί ποικίλες αναλύσεις.

Με χαρά άκουσα ότι η Ένωση καταβάλλει προσπάθεια, έχοντας υποβάλλει σχετικό φάκελο στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να πάρει την Πιστοποίηση Γεωγραφικής Ένδειξης για όλο το Νομό, που απαιτείται για την τυποποίηση και εξαγωγή του λαδιού μας. Ελπίζω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του φακέλου, προκειμένου το αίτημα να προωθηθεί στις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος κα Λούβρου, με ενημέρωσε επίσης για τα προβλήματα που συναντά η εφαρμογή του νέου νόμου 4015 (Νόμος Σκανδαλίδη) ο οποίος ρυθμίζει τα θέματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο οποίος αντικατέστησε τον ν. 2810 και κυρίως για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλει, γεγονός που τον καθιστά ανεφάρμοστο. Ανέφερα στην κα Πρόεδρο, ότι η εικόνα που έχω είναι ότι ο νόμος αυτός θα τροποποιηθεί σύντομα από το αρμόδιο Υπουργείο.

Συζητήσαμε επίσης και το θέμα της νέας ΚΑΠ (2014 – 2020) όπως προκύπτει από τις προτάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, προτάσεις που προβλέπουν ακόμη και την ανακατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των Περιφερειών της ίδιας χώρας, με βάση αγρονομικά κριτήρια. Πάντως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να δοθούν και για την επόμενη επταετία 2014 – 20, 19 δις ευρώ εκ των οποίων τα 15 περίπου θα πάνε για άμεσες ενισχύσεις αγροτών και τα 4 σε αναπτυξιακά έργα στην ύπαιθρο.

Όπως είναι ευνόητο, έθεσα εαυτόν αρωγό, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ένωση να υπηρετήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον Κερκυραίο αγρότη.»