Δελτια Τυπου

Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στον Αερολιμενάρχη «Άμεσος ο κίνδυνος για την επιχειρησιακή υποβάθμιση του αεροδρομίου μας»

Παρασκευή, 10 Μάιος 2013
Επίσκεψη στο Αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» και συνάντηση με τον αερολιμενάρχη κ. Αντώνη Γεωργούση, είχε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν την Διοίκηση του αερολιμένα, με πρώτο τον επαπειλούμενο κίνδυνο επιχειρησιακής υποβάθμισής του. Ο κ. Γκίκας μετά την συνάντηση έκανε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ εκφράζοντας την ανησυχία του για την μη επίλυση του προβλήματος της επιχειρησιακής υποβάθμισης του αεροδρομίου, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να έχουμε μια ικανοποιητική και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του αεροδρομίου την φετινή τουριστική σαιζόν που όπως όλα δείχνουν θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Στη δήλωσή του ο κ. Γκίκας μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ σε βάθος από τον κ. Γεωργούση, για το μείζον θέμα που εδώ και χρόνια απασχολεί το αεροδρόμιό μας, και δεν είναι άλλο από τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει να υποβαθμιστεί επιχειρησιακά, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία του νησιού μας, αφού δεν θα μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα αεροσκάφη charters από μακρινούς προορισμούς. Από την ενημέρωση που είχα προκύπτει ότι η ΥΠΑ απέρριψε την πρόταση και την τεχνική έκθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κατά την οποία η πλέον εφικτή λύση για την εξασφάλιση της προς απαλλοτρίωση περιοχής στο βόρειο άκρο του διαδρόμου, θα ήταν η μεταφορά του κατωφλίου κατά 400 μέτρα, κάτι όμως που – όπως επισημαίνει η ΥΠΑ – θα σήμαινε την μείωση των επιχειρησιακών δεδομένων του διαδρόμου του αεροδρομίου. Μάλιστα η ΥΠΑ αναφέρεται και σε επιστολή που απέστειλε η διεθνής ένωση IACA, η οποία επίσης απορρίπτει κάθε συζήτηση για μείωση του διαδρόμου, τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα, το διαθέσιμο μήκος του διαδρόμου προς απογείωση είναι προβληματικό για τις πτήσεις προς μακρινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Συνεπώς, η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε παρεμβάσεις άλλης μορφής, και κυρίως στην κατασκευή νέων τμημάτων οδικού δικτύου και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ώστε να διακοπεί η κυκλοφορία στον εφαπτόμενο του διαδρόμου δρόμο για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος κώνος ασφαλείας. Κατά την ΥΠΑ, η παρέμβαση στο οδικό δίκτυο για την οποία υπάρχει μελέτη, κοστολογείται περί τα 700.000 ευρώ και επιλύει επαρκώς το πρόβλημα.

Στο σημείο αυτό, ανέφερα στον κ. αερολιμενάρχη, ότι η δαπάνη αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μόνον με μεταφορά κονδυλίων από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς τον Δήμο ή την Περιφέρεια. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναλάβω πρωτοβουλία, επισκεπτόμενος τις επόμενες ημέρες την Διοικητή της ΥΠΑ κα Παπαδημητροπούλου και φορείς του ΥΠΑΝ.

Ένα άλλο θέμα που επιτέλους επιλύεται, είναι η σύνδεση του αεροδρομίου με τον νέο υποσταθμό. Έπρεπε να περάσουν 6 χρόνια για να γίνει και αυτό. Ο κ. Γεωργούσης μου είπε ότι σε 15 ημέρες το έργο θα παραδοθεί. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»!!

Τέλος συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του αεροδρομίου, τώρα που ξεκινά για τα καλά η τουριστική σαιζόν, που όπως έδειξε ο Απρίλιος, θα πάμε φέτος για ρεκόρ αφίξεων εξωτερικού. Ευχήθηκα λοιπόν καλή δύναμη, ασφάλεια και καλή επιτυχία στην διεκπεραίωση μιας τόσο δύσκολης αποστολής για τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιό μας.»