Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στον ΟΛΚΕ

Κυριακή, 08 Μάιος 2016
Επίσκεψη στον ΟΛΚΕ πραγματοποίησε την Πέμπτη 5-5-2016, ο πρ. Βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ενημερώθηκε για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τον Οργανισμό από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Σπύρο Στεφανίδη. Συζητήθηκαν, η πορεία των έργων, τα υδατοδρόμια, θέματα Κρουαζιέρας, οι παρεμβάσεις σε μικρότερα καταφύγια – λιμένες, όπως του Μαθρακίου, οικονομικά θέματα, κλπ.
Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γκίκας σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:

«Είχα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ, κ. Σπύρο Στεφανίδη, μια εκτενή και ειλικρινή συζήτηση – ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό και τον ευχαριστώ γι αυτό. Ζήτησα ενημέρωση για την πορεία των ημιτελών έργων, όπως του καταφυγίου της Σπηλιάς, για το οποίο ο κ. Στεφανίδης επέμεινε ότι τα υπολοιπόμενα 7.5 εκατομμύρια ευρώ, θα προέλθουν – με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού κ. Σταθάκη – από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό, ήδη έχουν ανατεθεί οι σχετικές μελέτες, ώστε να είναι ώριμο το έργο για να ενταχθεί στο ΠΔΕ. Ελπίζω να μην μείνουμε μόνον στα λόγια, γιατί το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικής σημασίας για την τοπική οικονομία.

Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα των Υδατοδρομίων και με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι επανεξετάζεται από τον ΟΛΚΕ το Ιδιωτικό Συμφωνητικό και οι όροι συνεργασίας με την εταιρεία των Υδατοδρομίων, γεγονός που μπορεί να φέρει καθυστερήσεις στο project. Κατά τον κ. Στεφάνίδη επιδιώκεται μια βελτίωση των όρων συνεργασίας. Ελπίζω να μην χαθεί και άλλη σεζόν…

Για το έργο στις ράμπες του υπήνεμου μώλου, ύψους περίπου 500.000 ευρώ, παρότι πέρασαν 10 μήνες από την Ερώτηση που υπέβαλα στην Βουλή των Ελλήνων και τα «θα» που εισέπραξα από το αρμόδιο Υπουργείο, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει, αφού η χρηματοδότηση του έργου δεν εκτελείται! Να θυμίσω ότι υπέβαλα τότε την Ερώτηση, γιατί η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου – αν είναι δυνατόν – καθυστέρησε να ολοκληρώσει την κατάρτιση του Πίνακα χρηματοδότησης του έργου από το ΠΔΕ και την συγκεκριμένη ΣΑΕ, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι εργασίες.

Σε ότι αφορά τα μικρότερα λιμάνια, τα πρώην “ορφανά” δηλαδή, ελλείψει κονδυλίων, δεν θα γίνουν παρεμβάσεις, ούτε κάν οι μελέτες χάραξης Λιμενικής Ζώνης. Τα μόνα κονδύλια που εγκρίθηκαν αφορούν στην απομάκρυνση των φυκιών από τους λιμένες Λευκίμμης, Αγ. Στεφάνου, Αστρακερής και Μαθρακίου. Βεβαίως η απομάκρυνση πρέπει να γίνει το συντομότερο λόγω έναρξης της τουριστικής περιόδου. Ανέφερα στον κ. Στεφανίδη, ότι η αξιοποίηση αρκετών από τα 30 (πρώην «ορφανά») περιφερειακά λιμάνια, μπορεί μεσοπρόθεσμα να φέρει έσοδα στον Οργανισμό, αρκεί να γίνουν κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις και συνταχθούν Κανονισμοί Λειτουργίας.

Ενημερώθηκα και για άλλα ζητήματα, όπως για την προσπάθεια τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς τον ΟΛΚΕ, για την πορεία των έργων στον «κόμβο», για την ανέλκυση του βυθισμένου σκάφους στον λιμένα, κ.α.

Τέλος και σε ότι αφορά την Κρουαζιέρα, τα 470 Κρουαζιερόπλοια και οι περίπου 680.000 επισκέπτες που αναμένονται φέτος, σίγουρα θα δώσουν πνοή στην οικονομία του νησιού μας, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να υπερφορολογεί τον τουρισμό, με το νέο μάλιστα χαράτσι που ακούγεται για τα ξενοδοχεία – το τέλος διανυκτέρευσης εννοώ – το οποίο αν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ας συνέλθει επιτέλους η κυβέρνηση, ο τόπος δεν αντέχει άλλους αριστερούς πειραματισμούς!»