Ηχηρή Παρέμβαση Βουλευτών της Ν.Δ. για φαινόμενα Διαφθοράς και Αδιαφάνειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τετάρτη, 19 Αύγουστος 2015
Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, τον Υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Π. Νικολούδη, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά, τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας.

Στην ερώτησή τους, οι Βουλευτές επισημαίνουν το γεγονός, ότι σειρά ερωτήσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (3949/319/06-07-2015, 3984/09-07-2015, 4021/14-07-2015 και 4023/14-07-2015, 4097/22-07-2015, 4212/28-07-2015, 4262/30-07-2015), παραμένουν έως σήμερα αναπάντητες από την Κυβέρνηση. Πρόκειται για κραυγαλέα περιστατικά αδιαφάνειας και διαφθοράς, τα οποία αποδομούν πλήρως την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ «περί ηθικής και διαφανούς διακυβέρνησης της Αριστεράς».

Oι Βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν, ότι παρά τις συνεχείς παραινέσεις προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα και την Κυβέρνηση, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση διαφάνειας, δικαίου και ισονομίας, η Κυβέρνηση εξακολουθεί «να ποιεί την νήσσαν».

Ο κ. Γκίκας, σε δήλωση του τονίζει, ότι: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δηλώσει ευθέως, ποιά είναι η θέση του για τα προαναφερθέντα περιστατικά και ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση διαφάνειας, δικαίου και ισονομίας. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη καθυστερήσει και οι Έλληνες πολίτες περιμένουν…».

Παρέμβαση 22 Βουλευτών της Ν.Δ. για την πρόσληψη Συμβούλων της Κυβέρνησης με Π.Ν.Π.
Τετάρτη, 19 Αύγουστος 2015
Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Τσακαλώτο κατέθεσαν 22 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, σχετικά με την πρακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προσλαμβάνει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και με απευθείας ανάθεση έργου, αμειβόμενους συμβούλους για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ.).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τέτοιοι σύμβουλοι απασχολούνται εδώ και καιρό από την Κυβέρνηση, γεγονός που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς η πρόσληψη τους έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική κοινοβουλευτική οδό, δηλαδή να συμπεριληφθεί σε ένα από τα νομοσχέδια που η Κυβέρνηση ως τώρα έφερε στη Βουλή. Αντί αυτού η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να χαρακτηρίσει τις εν λόγω προσλήψεις ως “έκτακτη περίπτωση, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης”. Η παραπάνω πρακτική είναι απολύτως καταδικαστέα, καθώς καταδεικνύει την πρόδηλη άρνηση της Κυβέρνησης να φέρει τη διάταξη ενώπιον του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Βάσει των παραπάνω δεδομένων, οι Βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν μεταξύ άλλων να ενημερωθούν, αν απασχολούνται ήδη σύμβουλοι της Κυβέρνησης, που προσλήφθηκαν και θα αμειφθούν με βάση το τρίτο άρθρο, της από 31.7.2015 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχόμενου, όπως επίσης αν έχει σκοπό η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη πρόσληψη και άλλων Συμβούλων υπό το ίδιο καθεστώς. Επίσης ρωτούν, ποιοι είναι αυτοί οι σύμβουλοι, που – κατά την Κυβέρνηση – προσελήφθησαν ως “έκτακτη περίπτωση, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης” και ποιό είναι το κόστος της προσλήψεως και απασχόλησής τους.