Η Επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο αποτελεί  αδιαμφησβήτητο κυριαρχικό Δικαίωμα της Χώρας μας και στέλνει ηχηρό Μήνυμα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επέκταση της Ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη σήμερα από το βήμα της Βουλής στην ιστορική ανακοίνωση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς από 6 στα 12 ν. μίλια από τα Ιόνια Νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, διατηρώντας παράλληλα το αναφαίρετο δικαίωμα της Χώρας μας για την επέκτασή της και σε άλλες περιοχές.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι υπερασπίζεται το Εθνικό συμφέρον και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η πράξη αυτή αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα και η Κυβέρνησή της προχωρά με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση, σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ότι σύντομα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί τα Τίρανα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται αδιάκοπα για την ισχυροποίηση της θέσης της Χώρας μας στο διεθνές στερέωμα. Ήδη, μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της επέλυσε σημαντικές εκκρεμότητες όπως οι Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και συνεχίζει μεθοδικά την προσπάθεια χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα. 

Η παρούσα περίοδος, με την εξαιρετικά έντονη τουρκική προκλητικότητα και τις ευθείες απειλές του Τούρκου Προέδρου είναι πολύ κρίσιμη για τα Εθνικά μας ζητήματα και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.  Ωστόσο η Ελλάδα, με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επιλύει διαφορές και τακτοποιεί εκκρεμότητες, επενδύει σε πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες και προσβλέπει με απόλυτο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο, στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Αν όμως χρειαστεί, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή για να προασπίσουν αποτελεσματικά τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.»