Δελτια Τυπου

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά αναποτελεσματική

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό SBC και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κορωναίο, παραχώρησε χθες Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του κ. Γκίκα παρατίθενται κατωτέρω:

Για την προ-Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για την Διαφθορά

«Θεωρώ ότι από την συζήτηση έγινε απόλυτα σαφές, ότι το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς – σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της  διαφθοράς και της διαπλοκής – κατέπεσε μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τον πρώην «υπερθεματιστή» κ. Καλογρίτσα και την απίστευτα προνομιακή μεταχείριση που είχε το 2015-16 στην λήψη δανείων από την Τράπεζα Αττικής. 78 εκατομμύρια ευρώ δάνεια σε μια μεσαία κατασκευαστική εταιρεία, από «κυβερνητική» τράπεζα και χωρίς μάλιστα σημαντικές εγγυήσεις, και μάλιστα την εποχή των Μνημονίων και της λιτότητας, ε’ δεν είναι και κάτι απλό και αθώο…. Για να μην αναφέρω και τις κουμπαριές του συγκεκριμένου…».

«Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Ελληνικό λαό ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Δεν αρκέστηκε μόνον στις καταγγελίες και στην παρουσίαση και τεκμηρίωση των πολλών λαθών που διαπράττει ο κ. Τσίπρας και η κυβερνησή του, αλλά παρουσίασε ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα 11 σημείων κυβερνητικής δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής το οποίο θα εφαρμόσει ως Πρωθυπουργός.».

«Δεν περίμενα από τον κ. Τσίπρα να «κατεβάσει» τόσο το επίπεδο της συζήτησης με τις συνεχείς προσωπικές αναφορές στον κ. Μητσοτάκη, για τη δήθεν εμπλοκή του σε υποθέσεις, όπως ο Εθνικός Κήρυξ, ή η SIEMENS, υποθέσεις που έχουν επανειλημμένως και εμπεριστατωμένα απαντηθεί. Σημάδι ότι ο κ. Τσίπρας – υπό το βάρος της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόζει – έχασε την ψυχραιμία του».

«Και βεβαίως ζητάμε εκλογές, γιατί κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση, η κατάσταση στη χώρα βαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι πολίτες έχουν εξαντλήσει την  υπομονή τους και εν τέλει, όσο περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην εξουσία, τόσο δυσκολότερο θα είναι για την κυβέρνηση της ΝΔ να αναστρέψει την κατάσταση και να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αρκετά δεινά έχουν σωρεύσει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις πλάτες των Ελλήνων. Φτάνει πια!».

Για το Χρέος, τα Πλεονάσματα και την Πολιτική Σόιμπλε.

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να μην αποδεσμεύσει το σύνολο της δόσης των 2.8 δις ευρώ, δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση και την χώρα. Μπορεί να φταίει ο κ. Σόιμπλε, μπορεί το ζήτημα να είναι γραφειοκρατικό, αλλά σαφώς υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες, γιατί η ουσία παραμένει ότι αυτά τα υπέρ-πολύτιμα 1.7 δις ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα επέστρεφαν στην πραγματική οικονομία, δεν τα πήραμε.

Αν δε συνδυαστεί η αρνητική αυτή απόφαση του Eurogroup με τα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που επαναφέρουν τα σενάρια GREXIT, μεγαλώνει ο προβληματισμός και η ανησυχία μας για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα της οικονομίας η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.»

(Απευθυνόμενος στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τριανταφυλλίδη). «Κατηγορείτε την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, ότι είχε συμφωνήσει με την τρόικα σε πλεονάσματα του 3 – 4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο Μνημόνιο τα μείωσε. Καταρχήν, η κατάσταση το 2014 ήταν πολύ καλύτερη από πλευράς προοπτικής της Ελληνικής οικονομίας από ότι τώρα. Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο του 2014, ψηφίστηκε για πρώτη φορά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός που προέβλεπε ανάπτυξη κοντά στο 3% για το 2015 και πιο πάνω για τα επόμενα χρόνια. Άρα με ανάπτυξη 3 και 4% (που συνέτειναν όλες οι εκτιμήσεις τότε για τα έτη 2016, 17 κλπ), ήταν απόλυτα εφικτό ένα πλεόνασμα της τάξεως του 3 – 4%, που τώρα φυσικά δεν είναι, μετά το καταστροφικό από πλευράς διαχείρισης έτος 2015».

«Για τα επόμενα χρόνια λοιπόν – με τα νέα δεδομένα – ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει πλεονάσματα έως 2% και βλέπω ότι ο κ. Τσίπρας τον ακολουθεί…».

Για τις αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις, τα έργα και το πακέτο Γιούνκερ

«Ότι έχει να παρουσιάσει στον τομέα αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι απλά η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε λυσσαλέα κατεβάζοντας στους δρόμους τον κόσμο για να μην γίνουν. Θυμίζω το Ελληνικό, την  COSCO, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, τις διάφορες ΔΕΚΟ κλπ. Αλλά ακόμη και έτσι, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ο «μεταλλαγμένος» ΣΥΡΙΖΑ – ότι θα πρέπει να στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Τώρα για τα έργα τι να πω? Ένα – δύο παραδείγματα μόνον. Πρώτον, πριν δύο μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο Νόμος για τις Δημόσιες Συμβάσεις και τις Συμβάσεις Παραχώρησης. Από τότε εκκρεμεί η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και των διευκρινιστικών εγκυκλίων, που προβλέπονται , με αποτέλεσμα ο νόμος να παραμένει ανενεργός και η υλοποίηση των νέων έργων να έχει παγώσει. Δεύτερον, από το πακέτο Γιούνκερ θα έπρεπε να απορροφήσουμε 1 δις το 2015 και 6 δις το 2016, ώστε να δρομολογηθούν μεγάλα έργα, να έλθουν δουλειές κλπ. Είδατε εσείς τίποτε από αυτά? Οι καθυστερήσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια καλά κρατούν. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά αναποτελεσματική.».

Για τα Εθνικά Θέματα

«Το πεδίο των Εθνικών Θεμάτων δεν προσφέρεται για «αντιπολίτευση». Η ΝΔ παρακολουθεί με πολύ προσοχή τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, τις αναθεωρητικές δηλώσεις Ερντογάν και τις ευρύτερες κινήσεις της γείτονος Τουρκίας. Προσωπικά είμαι από εκείνους  που συνδέουν τις αναθεωρητικές κορώνες του Ερντογάν, με την διαμορφούμενη κατάσταση στην Συρία και στο Βόρειο Ιράκ σε σχέση με το Κουρδικό, που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές συνόρων. Και που αν χάσει η Άγκυρα κάτι εκεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να το ισοσκελίσει διεκδικώντας δικαιώματα στο Αιγαίο. Γι αυτό και οι κινήσεις της Ελληνικής πλευράς θα πρέπει να είναι προσεκτικές, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο διπλωματικό επίπεδο. Βεβαίως και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση….»