Δελτια Τυπου

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε ένα Χάος και τώρα βάζει Τάξη στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, όπου συζητείται σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το νέο σύστημα παροχής διεθνούς προστασίας.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Γκίκας «υπέπεσε σε μέγιστο ατόπημα», ρωτώντας τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αν τα Ελληνικά πλοία και οι Ελληνικές Αρχές θα εφαρμόσουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους Κανόνες Έρευνας Διάσωσης. «Μετά από τόσα χρόνια που έχω υπηρετήσει στα πολεμικά καράβια, σας λέω, ότι αν η οποιαδήποτε Κυβέρνηση μας ζητούσε να μην εφαρμόσουμε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εμείς θα κάναμε ό,τι ακριβώς προβλέπουν οι Κανόνες Έρευνας Διάσωσης και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διάσωσης ζωής», είπε ο κ. Γκίκας.

Εξήγησε την ανάγκη της παράλληλης αποτροπής, πυκνών περιπολιών, δηλαδή, και παρουσία στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, όπως και την ανάγκη συνεργασίας με την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στην Χώρα.

Απαντώντας και στην κριτική του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για ανικανότητα της Κυβέρνησης να χειριστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Γκίκας διερωτήθηκε, πώς μιλά για ανικανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως Κυβέρνηση, σε μία πλήρη τετραετία, απορρόφησε μόλις το 22% των κοινοτικών πόρων που είχε στην διάθεσή του για το μεταναστευτικό και εξαιτίας καταγγελιών κακοδιαχείρισης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διερευνά που διοχετεύτηκαν 1,4 δις Ευρώ. Επιπλέον, η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε τα 23 από τα 26 Κέντρα Προσφύγων – Μεταναστών της Χώρας χωρίς Διοίκηση και παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και 15.000 εκκρεμείς προσφυγές. «Δεν είναι σωστό να μιλάτε για ανικανότητα, όταν μία Κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα χάος και προσπαθεί να βάλει τάξη!», τόνισε.

Ο Βουλευτής σημείωσε πως το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα και μία χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με ευκολία. 

Εξήγησε, ότι το σχέδιο νόμου ενσωματώνει τις Οδηγίες της Ε.Ε. για το άσυλο και την Ελληνική νομοθεσία. Έχει ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να δρομολογούνται ταχύτερα και οι επαναπροωθήσεις, όπου αυτό προβλέπεται. Επιπροσθέτως, εξήρε την ορθότητα της κατάρτισης λιστών «ασφαλών χωρών καταγωγής», αλλά και τις αλλαγές, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες επιστροφής να εκκινούν πιο γρήγορα.

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε πως το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν αποτελεί Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα. Καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το γεγονός, ο Πρωθυπουργός έθεσε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το ζήτημα της αναμόρφωσης της Συνθήκης του Δουβλίνου, ενώ σε όλα τα fora τίθεται η ανάγκη ίσης κατανομής των βαρών μεταξύ των μελών της ΕΕ. 

Εξέφρασε  επιπλέον την ικανοποίησή του για την χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Ζέεχοφερ, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπάρχει ανάγκη αναμόρφωσης της Συνθήκης του Δουβλίνου και πρότεινε παράλληλα ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, το οποίο θα αποτελείται από δύο επίπεδα, στις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πραγματοποιείται προκαταρκτικός έλεγχος των αιτήσεων ασύλου. Όσοι δεν το δικαιούνται άσυλο θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους, ενώ οι υπόλοιποι θα προωθούνται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Γκίκας δήλωσε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου περί διεθνούς προστασίας συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και για αυτό πρέπει να υπερψηφιστεί.


Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=1g1b-ddCC90