Δελτια Τυπου

Η μείωση της Φορολογίας θα βελτιώσει σημαντικά την Ανταγωνιστικότητα του Τουριστικού μας Προϊόντος

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας είχε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας.

Στην συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης και τα μέλη του Δ.Σ., ενημέρωσαν τον κ. Γκίκα για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο τους και ζήτησαν την παρέμβασή του ώστε τα θέματα αυτά να τεθούν υπόψη των αρμοδίων Υπουργών.

Εκτός από την προφανή έλλειψη υποδομών στην Κέρκυρα (διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο, κλπ,) συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του επενδυτικού και αναπτυξιακού νόμου, του Χωροταξικού του Τουρισμού, της τουριστικής εκπαίδευσης, κ.α.).

Ο κύριος Γκίκας μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας για αυτήν την πρώτη μας θεσμική συνάντηση, την οποία χαρακτηρίζω χρήσιμη και παραγωγική.

Ο Τομέας του Τουρισμού είναι πολύ σημαντικός για τη οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η μείωση της φορολογίας που έχουμε εξαγγείλει, θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, σε μια περίοδο που οι κρατήσεις και τα έσοδα παρουσιάζουν πτώση.

Η Κυβέρνησή μας με τις νέες διατάξεις που προωθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, στοχεύει στην επίλυση αρκετών ζητημάτων που αποτέλεσαν τροχοπέδη για τον Ξενοδοχειακό κλάδο τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, στόχος της Κυβέρνησης είναι η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για επενδύσεις, η ενεργοποίηση ενός νέου χωροταξικού για τον Τουρισμό και η αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης.

Σταθερός στόχος άλλωστε της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας το κόστος της οποίας υπολογίζεται στο 7% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, είναι γνωστή η θέση του ξενοδοχειακού κλάδου, να καταβάλλεται δηλαδή μια ενιαία αμοιβή σε έναν μόνον φορέα. Ενημέρωσα τα μέλη του Δ.Σ. πως είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να ρυθμίσει το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων κατά τρόπο ευνοϊκό για την επιχειρηματική κοινότητα.

Η τουριστική εκπαίδευση είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο συζήτησα με την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως στην πρόσφατη συνάντησή μας στην Αθήνα. Η ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ήταν ένα αίτημα ετών που επιτέλους υλοποιήθηκε. Κρίνεται επίσης σημαντικό να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί η λειτουργία  του I.E.K. Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας. Η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης θα συμβάλει στο να στελεχωθούν οι τουριστικές μας επιχειρήσεις με καταρτισμένους και ικανούς εργαζόμενους.

Ενημέρωσα επίσης τον Πρόεδρο πως το προσεχές διάστημα, έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο νησί μας τόσο ο  Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας, όσο και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι και θα συναντηθούν με την Ένωση Ξενοδόχων.»