Δελτια Τυπου

Η Νησιωτική μας Πολιτική έχει ήδη Θετικό Αντίκτυπο στην νησιωτική Κοινωνία και Οικονομία

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική για τον Νησιωτικό Χώρο και για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του εξηγώντας ότι πρόκειται για τον πρώτο Κώδικα που εκπονήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, με στόχο την συστηματοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου της πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο τόσο οι πολίτες όσο και τα διοικητικά όργανα έχουν τη δυνατότητα «να αποκτούν άμεση αλλά και ασφαλή γνώση της νομοθεσίας». Υπογράμμισε ότι έτσι αντιμετωπίζονται οι παθογένειες της πολυνομίας και της κακονομίας στη χώρα μας.

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε εκτενώς στο Α΄ Τμήμα του Κώδικα, που συμπεριλαμβάνει άρθρα του ν. 4770/2021 για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο. Πρόκειται για νόμο που εισηγήθηκε ο ίδιος στην Εθνική Αντιπροσωπεία και με τον οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική στη χώρα μας.

Ο ν. 4770/2021 εισήγαγε την υποχρέωση κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής, με την οποία όπως εξήγησε, «τίθενται ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι που αφορούν μεταξύ άλλων στην λιμενική πολιτική, στις θαλάσσιες μεταφορές, στην νησιωτική ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, αλλά και στην στρατηγική ασφαλείας στη θάλασσα.»

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θεσπίστηκαν για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα «Νέαρχος» για έργα δημοσίου χαρακτήρα, όπως είναι οι λιμενικές υποδομές, τα έργα υποδομών και δικτύων διαχείρισης, μεταφοράς και διανομής ύδατος, αλλά και η παροχή δημοσίων υπηρεσιών θαλασσίων ενδομεταφορών. Επιπλέον, ο Βουλευτής μίλησε για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και στο Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας για την ανάπτυξη και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο τομέα.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε μία σημαντική, όπως την αποκάλεσε, προσθήκη στον Κώδικα, που αφορά στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Στέφανος Γκίκας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Συμβούλιο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού στα πλαίσια της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ θα γνωμοδοτεί για την σχεδίαση και την υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών. 

Σε ότι αφορά στο Β΄ Τμήμα του Κώδικα, που αφορά διατάξεις του ν. 4551/2018 για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ο Βουλευτής εστίασε στην χρηματοδότηση του μέτρου από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του ΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Έκανε επιπλέον ειδική μνεία στο γεγονός, ότι ενώ το μέτρο θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τον αριθμό των δικαιούχων και ενέταξε σε αυτό και τις επιχειρήσεις της Κρήτης, ένα νησί που είχε μείνει εκτός πλαισίου εφαρμογής.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναβάθμισε τον συγκεκριμένο τομέα «θεσμοθετώντας για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική, με Εργαλεία και Χρηματοδοτικά Προγράμματα, για την στήριξη της νησιωτικής οικονομίας και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας». Σημείωσε, ότι εκτός του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου το οποίο εφαρμόζεται, η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο παρουσιάζει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με την οποία έχει διασφαλιστεί περίπου 1 δις Ευρώ για την ακτοπλοΐα και τις λιμενικές υποδομές των νησιών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, όπως επεσήμανε, και έργα που ανήκουν στο πρόγραμμα «Νέαρχος».

Ο Στέφανος Γκίκας έκλεισε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι η νομοθεσία που συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα έχει ήδη αποκτήσει θετικό αντίκτυπο «για τους κατοίκους των νησιών μας, για την νησιωτική επιχειρηματικότητα και οικονομία και για την νησιωτική Κοινωνία γενικότερα.»