Η Πανδημία μεγεθύνει τις Ανισότητες των δύο Φύλων

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί αφορμή για την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στην Κοινωνία μας, αλλά και των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των δύο φύλων.

Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την Ημέρα της Γυναίκας στην εξαιρετικά σημαντική συνδρομή των γυναικών στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κρίσης του Covid-19

Η πανδημία, επηρεάζει έντονα όλους τους πολίτες σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Και είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι γυναίκες. Συνεπώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας όντας εκτεθειμένες στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό. Αλλά την περίοδο αυτή των «lock down» και πολλές άλλες γυναίκες δίνουν την μάχη, από τις εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι», μέχρι τις εργαζόμενες στις υπηρεσίες καθαριότητας, στα σούπερ μάρκετ, κλπ. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν σταμάτησαν να εξυπηρετούν και να έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες.  

Στην Κοινωνία μας, η εργαζόμενη μητέρα την περίοδο της πανδημίας συνιστά σίγουρα πρόκληση. Για την στήριξη των οικογενειών σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνησή μας θέσπισε την άδεια ειδικού σκοπού. Έτσι διευκολύνονται μεταξύ άλλων οι οικογένειες όπου η εργασία των γονέων απαιτεί την φυσική παρουσία του εργαζόμενου.

Ο πολύμηνος εγκλεισμός, τα προβλήματα και το άγχος που προκαλεί το οικονομικό σκέλος της κρίσης, έχουν δυστυχώς – όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία – αυξήσει τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κυρίως τη βία κατά των γυναικών. Εν μέσω πανδημίας, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικές ενέργειες για την παροχή βοήθειας των γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει άμεσα στήριξη και προστασία, εφόσον το ζητήσει.

 Η πανδημία μεγεθύνει και κάνει πιο ορατές τις ανισότητες των φύλων. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να μην περιορίζεται στην διαπίστωση των προβλημάτων, αλλά να προχωρά στη θέσπιση πολιτικών και πρακτικών για την αντιμετώπισή τους. Είναι επίσης δεδομένο ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουμε να εφαρμόσουμε με δραστικό τρόπο πολιτικές, ώστε να καταπολεμηθούν οι ανισότητες τόσο στο κοινωνικό πεδίο, όσο και στο οικονομικό και στην Αγορά Εργασίας