Η Πρόταση Δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών είναι μια Εθνικά επιζήμια πολιτική Κίνηση

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο Στέφανος Γκίκας έθεσε το πλαίσιο στο οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας εξηγώντας, ότι η Ελλάδα, την τρέχουσα περίοδο, βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο μείζονα προβλήματα, «δύο μέτωπα φωτιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ως πρώτο μέτωπο ο Βουλευτής παρουσίασε τα Εθνικά θέματα «με την εξόχως προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί ευθέως τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.» Πρόσθεσε ότι «από τις αρχές του χρόνου έχουμε βρεθεί πολλές φορές πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση».

Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι καθώς το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι «εκρηκτική» οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα «για να διασφαλίσουν τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Το δεύτερο μέτωπο είναι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως εξήγησε ο Βουλευτής, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία έχει επιφέρει πολλά προβλήματα σε όλα τα κράτη. «Αν δεν προσέξουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να παραλύσει ξανά η Οικονομία μας εξαιτίας των lockdown, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι και τα δύο προβλήματα απαιτούν Εθνική ενότητα, ομοψυχία, συνεργασία και συνέργεια. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, επέλεξε αυτή την περίοδο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών, η οποία «αντί να σφυρηλατήσει την Εθνική ενότητα, δημιουργεί πόλωση και διευρύνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων.» Ο Βουλευτής τόνισε: «Είναι μία λάθος πολιτική κίνηση, εθνικώς επιζήμια».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών θεωρείται εκ του αποτελέσματος από τους πλέον επιτυχημένους Υπουργούς του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, πράγμα που αναγνωρίζουν τόσο η ΕΕ όσο και οι αγορές.

Ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι επί της θητείας του Χρήστου Σταϊκούρα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιτυχημένες αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας, οι οποίες πρόσθεσαν στα ταμεία μας 1,5 δις Ευρώ από την διακράτηση  των Ελληνικών ομολόγων. 

Επιπλέον, η Χώρα μας βγήκε επτά φορές στις αγορές, συγκεντρώνοντας 16 δις με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ το πιο πρόσφατο 15ετες ομόλογο, από το οποίο αντλήσαμε 2 δις Ευρώ, είχε το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,152%.

Όπως εξήγησε ο Βουλευτής, αυτό σημαίνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την Ελληνική Οικονομία και την προοπτική της. «Η Χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο αξιόπιστη», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε έως σήμερα 12 νομοσχέδια στη Βουλή, προέβη σε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και σε πολύ σημαντικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου, η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί «αλλοπρόσαλλη πολιτική και τακτική, προφανώς για την κάλυψη εσωκομματικών σας προβλημάτων», είπε απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τη διευθέτηση οφειλών, το οποίο ήταν η αφορμή για την πρόταση μομφής, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε πως αυτό επιλύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες με χρέη οι οποίοι ταλαιπωρούνται επί πολλά χρόνια στα δικαστήρια στην προσπάθεια διευθέτησής τους. Σήμερα δεν μπορούν να μεταφέρουν την περιουσία τους στα παιδιά τους, ενώ παράλληλα πολλές κληρονομιές δεν γίνονται αποδεκτές και αποποιούνται. Αντιθέτως, το νομοσχέδιο δίνει διέξοδο στους οφειλέτες, οι οποίοι μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως 20 χρόνια, διασώζοντας το σύνολο της περιουσίας τους.

Ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι οι Βουλευτές της συμπολίτευσης εμπιστεύονται τον Υπουργό Οικονομικών και ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι «προς παντελώς λάθος κατεύθυνση, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη Χώρα