Η σκέψη μας βρίσκεται στις γυναίκες του πολέμου της Ουκρανίας

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θυμίζει σε όλους μας τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην Κοινωνία μας, ενώ αποτελεί αφορμή να αναλογιστούμε τις ανισότητες που δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.

Φέτος, η Ημέρα της Γυναίκας μας βρίσκει στο τρίτο έτος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με τις γυναίκες να έχουν βρεθεί εξ αρχής στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας. Άλλωστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες της Ευρώπης μετά τον Covid-19 . 

Ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία ότι τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο οφείλουμε να εφαρμόσουμε περισσότερες πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στον εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Όμως η φετινή Ημέρα της Γυναίκας μας βρίσκει εν μέσω μίας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης συνεπεία της απρόκλητης και απαράδεκτης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μεγάλο αριθμό γυναικών, μητέρων με τα παιδιά τους και ηλικιωμένους να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να προστατευθούν από την δίνη του πολέμου. Πρόκειται για γυναίκες που κάνουν μόνες τους μεγάλα και δύσκολα ταξίδια, υπό αντίξοες συνθήκες. Η αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε μία ξένη χώρα απαιτεί εξίσου μεγάλη δύναμη και τόλμη, όπως και η παραμονή στην εμπόλεμη ζώνη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις γυναίκες του πολέμου της Ουκρανίας, που προσπαθούν να καθησυχάσουν και να παρηγορήσουν τα παιδιά τους, που αγωνιούν για τους συζύγους, τους αδελφούς και τους πατεράδες τους, τις γυναίκες που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς φοβούμενες για την ζωή των παιδιών τους, αλλά και για την ζωή όσων αφήνουν πίσω