Δελτια Τυπου

Η Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του Στ. Γκίκα για τις Τεράστιες Ελλείψεις Προσωπικού στο Γ.Ν.Κ.

Παρασκευή, 19 Ιούνιος 2015
Η Ανάπτυξη της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας για τις τεράστιες ελλείψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή. Το Υπουργείο Υγείας εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Γκίκας ανέπτυξε λεπτομερώς τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Γ.Ν.Κ., αφού από τις 153 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν μόνο 69, με τις 43 θέσεις να χρήζουν άμεσης κάλυψης και από τις 236 οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ-ΤΕ) υπηρετούν μόνο 72, ενώ οι 62 χρήζουν άμεσης κάλυψης. Ο Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πόσες και ποιες από τις 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός τις 2 Απριλίου 2015, προγραμματίζονται να καλύψουν κενά στην Κέρκυρα.

Επίσης, ο κ. Γκίκας επισήμανε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική μας περιοχή. Τόνισε, ότι λόγω της μεγάλης έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στο Γ.Ν.Κ., οι διακομιδές ασθενών πραγματοποιούνται συχνότερα, αφού το Νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, αλλά και πόσο χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία είναι η μεταφορά ασθενών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής επισήμανε την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν άμεσα Αιμοδυναμικό και Νεογνολογικό Τμήμα στο Γ.Ν.Κ., αφού ένα ποσοστό άνω του 65% των διακομιδών αναφέρεται σε περιστατικά αυτών των τμημάτων.

Τέλος, ο κ. Γκίκας επισήμανε ότι η έλλειψη Υγειονομικής Περιφέρειας στην Διοικητική Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, αλλά και η έλλειψη Διοίκησης του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα, αφού οι συγκεκριμένοι φορείς εδρεύουν στην Πάτρα και τα Ιωάννινα αντίστοιχα προκαλούν μέγιστη αποδιοργάνωση του συστήματος Υγείας στο Νομό μας. Η ύπαρξη Υγειονομικής Περιφέρειας και Διοίκησης ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου θα σήμαινε την ουσιαστική βελτίωση του συστήματος σε τοπικό επίπεδο.

Με την σειρά του ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, αναγνώρισε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Γ.Ν.Κ. και ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν κάποια από τα κενά, με τις προσλήψεις των 4.500 στις Δομές Υγείας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα εξετάσει το αίτημα του Βουλευτή Κέρκυρας για επανασύσταση της ΥΠΕ Ιονίων Νήσων, αναγνωρίζοντας ότι η 6η ΥΠΕ της Πάτρας αδυνατεί να καλύψει την υπερβολικά μεγάλη γεωγραφική περιοχή που έχει στην αρμοδιότητά της. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η Κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση διάσπασης της 6ης και 2ης ΥΠΕ.

Ο Βουλευτής Κέρκυρας εξέφρασε, τέλος, την λύπη του διότι στις πρώτες άμεσες 906 προσλήψεις προβλέπονται μόλις επτά για την Κέρκυρα – όσες δηλαδή και για το Νοσοκομείο Κοζάνης – γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν λαμβάνει υπόψη του, τις ιδιαιτερότητες της Κέρκυρας ως νησιωτική περιοχή και τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών που έρχονται κατά την τουριστική περίοδο στην Κέρκυρα.