Αρθρα

Κέρκυρα – Δρομολογούνται Επιτέλους Σύγχρονες Υποδομές

Όσοι επισκέπτονται την Κέρκυρα εντυπωσιάζονται από την ομορφιά του τοπίου, τους τεράστιους ελαιώνες και τις υπέροχες παραλίες, τα αμέτρητα ιστορικά Μνημεία και Ναούς, τον πολιτισμό, την τοπική κουζίνα, αλλά και την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Έρχονται όμως και αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα έλλειψης υποδομών που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε έναν παγκοσμίου φήμης τουριστικό προορισμό.

Πριν από λίγα χρόνια για παράδειγμα, ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε με τους τεράστιους όγκους απορριμμάτων που κείτονταν – εν μέσω τουριστικής περιόδου – σχεδόν παντού στην Κέρκυρα, με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Δημοτική Αρχή να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Έτσι η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, βρέθηκε το 2019 στην κορυφή της ατζέντας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δρομολογήσαμε άμεσα ενέργειες. Το ΧΥΤΑ Λευκίμμης έκλεισε, ενώ τα απορρίμματα μεταφέρονται εκτός Νομού μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο παρά τις καθυστερήσεις, δημοπρατήθηκε και αναμένεται πολύ σύντομα ο Ανάδοχος. 

Όσοι έχουν βρεθεί στην Κέρκυρα, γνωρίζουν επίσης ότι το νησί αντιμετωπίζει  πρόβλημα λειψυδρίας τους καλοκαιρινούς μήνες, που ταλαιπωρεί έντονα τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ενώ το 2014 η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τον Δεκέμβριο του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ το απένταξε, διατηρώντας μόνον ένα υποέργο του.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος ύδρευσης της Κέρκυρας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε εντατικά και δρομολογήσαμε και αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 170 εκατ. Ευρώ το οποίο δημοπρατήθηκε, ενώ υλοποιείται κανονικά το υποέργο των δύο αφαλατώσεων, ύψους άνω των 50 εκατ. Ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό δε, ότι δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα Ευρώ ο πολίτης και η Κέρκυρα θα έχει πόσιμο νερό.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών της Κέρκυρας, δίνεται έμφαση στις πύλες εισόδου του νησιού. Συγκεκριμένα, ο Λιμένας Κέρκυρας αποκτά μεταξύ άλλων νέο επιβατικό σταθμό και νέα πύλη, ενώ μετατράπηκε ήδη σε λιμένα home porting για την κρουαζιέρα. Με μέριμνα του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία μαρίνας MegaYacht στον ευρύτερο χώρο του Λιμένα. 

Διασφαλίστηκαν επιπλέον οι πόροι για την αναβάθμιση και των υπόλοιπων λιμενικών υποδομών της Π.Ε. Κέρκυρας. Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία νέου επιβατικού σταθμού στον λιμένα Παξών, δημοπρατείται σύντομα το έργο αναβάθμισης του λιμένα Οθωνών, ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για τον λιμένα Μαθρακίου. Εκπονείται επίσης η μελέτη για την δημιουργία ενός σύγχρονου λιμένα στη Βόρεια Κέρκυρα, στον Αγ. Στέφανο Αυλιωτών, ο οποίος θα συνδέει την Κέρκυρα με τα Διαπόντια Νησιά, την Ιταλία και την Αλβανία.

Τέλος, ο μεγάλος αριθμός τουριστικών πτήσεων που υποδέχεται το Αεροδρόμιο της Κέρκυρας κάνει αναγκαία την επιχειρησιακή του αναβάθμιση. Τα απαραίτητα έργα, ύψους 40 εκατ. Ευρώ, εκτελούνται αυτή την περίοδο και θα συμβάλλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Αερολιμένα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβαλε σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία οι Κερκυραίοι επιζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια. Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, στην προώθηση των μελετών και στις δημοπρατήσεις έργων του προβληματικού οδικού δικτύου της Κέρκυρας.

Όλα αυτά τα έργα έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και αναβαθμίζουν σημαντικά  την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα της Κέρκυρας διεθνώς. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι οι πλέον σύγχρονες, ποιοτικές και ασφαλείς. 

Η Κέρκυρα, όπως και όλη η Ελλάδα, κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον!

 

*Δημοσιεύθηκε στις 19/2/2023 στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ