Και επίσημα το Τέλος του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη είχε σήμερα στην Αθήνα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να κλείσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Σημειώνεται, ότι τους προηγούμενους μήνες ο Στέφανος Γκίκας πραγματοποίησε σειρά επαφών στα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί η σημερινή θετική εξέλιξη.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από πολύμηνες προσπάθειες – οι οποίες καθυστέρησαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 – ολοκληρώθηκε και το γραφειοκρατικό σκέλος που αφορούσε στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. 

Έτσι, όπως πιστοποιείται στο έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος που εκδόθηκε στις 15/06/2020 με Αριθμ. Πρωτ. 61251 μετά την επιστροφή του υπολειπόμενου ποσού των περίπου 600.000 Ευρώ στην Ε.Ε., ο σχετικός φάκελος της ομάδας έργων, στον οποίο περιλαμβάνεται ο ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, έκλεισε.

Πλέον δεν υφίστανται υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. ως απόρροια του συγκεκριμένου έργου και ανοίγει ο δρόμος να περιέλθει ο χώρος στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας για τη χρήση που αυτός επιθυμεί.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τους συνεργάτες τους, διότι όλο αυτό το διάστημα δουλέψαμε αθόρυβα και πετύχαμε σε λιγότερο από ένα χρόνο, όσα αδυνατούσε να πράξει η προηγούμενη Κυβέρνηση σε διάστημα 4,5 ετών. 

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η Κυβέρνησή μας μιλάει με έργα.»  

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Στέφανος Γκίκας επανέφερε ένα ζήτημα που αφορά στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χωροταξικό, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας.

Ο κ. Γκίκας εξήγησε στον Υπουργό, ότι στην Κέρκυρα εξαιτίας των μικρών κλήρων, πλέον του 95% των αδειών που εκδίδει η Πολεοδομία, αφορούν σε γήπεδα με κατά παρέκκλιση αρτιότητα. 

Όπως είχε επισημάνει σε προγενέστερη επιστολή του προς τους Υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Οικονόμου, σε περίπτωση που στο σχέδιο νόμου προβλεφθεί η άνευ εξαιρέσεων κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης, αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την Κέρκυρα. Πολύ μεγάλος αριθμός των έως σήμερα οικοδομήσιμων οικοπέδων θα χάσουν την αξία τους, ενώ παράλληλα θα προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά στον ευρύτερο χώρο της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ο Βουλευτής ζήτησε εκ νέου να ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας έθεσε ξανά και το ζήτημα σημαντικού αριθμού οικοπεδούχων των Παξών και των Αντιπάξων, οι οποίοι παρόλο που τα νησιά έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, εξασφάλισαν το 2011 οικοδομική άδεια. 

Ωστόσο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η πλειοψηφία των αδειών δεν αξιοποιήθηκε. Καθώς λήγουν εντός του 2020, οι δικαιούχοι ζητούν την παράταση των αδειών κατά μία πενταετία, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε να εξετάσει και αυτό το ζήτημα.