Κρίσιμη για τα Εθνικά Συμφέροντα η Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ 

Εν μέσω μίας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου για την παγκόσμια ειρήνη που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυρώθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Βουλή το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πρόκειται αναμφίβολα για μία εξαιρετικής σημασίας Συμφωνία που διευρύνει την αμερικανική παρουσία στην χώρα μας και στην ΝΑ Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση τόσο στον στρατηγικό όσο και στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, αφού εξελίσσεται σε βασικό εταίρο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, με το αμερικανικό ενδιαφέρον να έχει μετακινηθεί από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Σημαντικά σημεία της τροποποιημένης Συμφωνίας αποτελούν μεταξύ άλλων η προσθήκη τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατόπεδο Γεωργούλα-Βόλος, Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, Στρατόπεδο Γιαννούλη-Αλεξανδρούπολη, Ναυτική Βάση Σούδας), στις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούν να διατηρούν στρατιωτικές και λοιπές βοηθητικές ευκολίες. Σημειώνεται ότι στο Πρώτο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας, το οποίο κυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, είχαν ήδη συμπεριληφθεί οι αμερικανικές δραστηριότητες στο Μαράθι της Σούδας, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης.

Οι στρατιωτικές βάσεις στις οποίες θα φιλοξενούνται οι Αμερικανικές δυνάμεις, σαφώς, παραμένουν υπό Ελληνική Διοίκηση, ενώ η πλήρης αναβάθμισή τους θα χρηματοδοτηθεί με Αμερικανικά κεφάλαια, γεγονός που είναι προς όφελός μας.

Η νέα Συμφωνία έχει διάρκεια ισχύος πέντε ετών και θα παραμείνει εν συνεχεία σε ισχύ, ενώ η λύση της προϋποθέτει την γραπτή ειδοποίηση δύο χρόνια πριν.

Σε ότι αφορά στην Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία αυξάνεται ραγδαία. Οι υποδομές της, το λιμάνι, οι αυτοκινητόδρομοι, η σιδηροδρομική γραμμή και το Αεροδρόμιο αναπτύσσονται, ενώ παράλληλα η πόλη μετατρέπεται σε ενεργειακό διαβαλκανικό κόμβο και θα συνδέει την Νότια με την Κεντρική Ευρώπη.

Δεδομένης της τεράστιας πολιτικής σημασίας της Συμφωνίας για την χώρα μας, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ γεννά ερωτήματα, αφού αποσκοπεί στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Η αρνητική του στάση εδράζεται σε στείρα αντιπολιτευτική «μανία» ελλείψει λογικών επιχειρημάτων, αφού οι συζητήσεις για την επεξεργασία του Πρώτου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου ξεκίνησαν το 2018. Το ολοκληρωμένο κείμενο υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Το γεγονός της γρήγορης ολοκλήρωσης των εργασιών, μαρτυρά ότι η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε τις διαβουλεύσεις που βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε τους πάντες τότε στην Βουλή, ψηφίζοντας «παρόν», την στιγμή που ο ίδιος είχε χειριστεί το μεγαλύτερο μέρος της Τροποποίησης. Μάλιστα έκρινε σωστό να επαναλάβει αυτή την ανευθυνότητα και τώρα στην ψήφιση του Δεύτερου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αντιληφθεί την αξία που έχει η ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την χώρα μας και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε βασικό στρατηγικό εταίρο της στην ΝΑ Μεσόγειο. Αδυνατεί επίσης να κατανοήσει ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία έχει εντάξει στην επίσημη ρητορική της τον «αναθεωρητισμό», απαιτεί την ύπαρξη στρατηγικών αμυντικών συνεργασιών με μεγάλες δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία για την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χτίζει και αναβαθμίζει τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της χώρας και διευρύνει τις συμμαχίες της, με το Ελληνικό γεωπολιτικό αποτύπωμα να διευρύνεται. Όσο άλλοι αναλίσκονται στον λαϊκισμό και στην στείρα αντιπολίτευση, η Κυβέρνησή μας εργάζεται εμπράκτως για την διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των Ελλήνων.

 

*Δημοσιεύθηκε στις 15/5/2022 στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ