Δελτια Τυπου

Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τον Τομέα του Τουρισμού

Πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη της Οικονομίας μας, με έμφαση στις τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Προκαταβολή Φόρου – μέτρο αξίας 1,5 δις Ευρώ

Η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται φέτος για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 είναι τουλάχιστον 35% μικρότερος από το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Μηδενίζεται επίσης η προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή τις επιχειρήσεις που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το διάστημα Ιούλιου, Αύγουστου, Σεπτέμβριου.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30% έως 70%.

  • 3ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής – μέτρο αξίας 1 δις Ευρώ

Θα συμπεριληφθούν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, όπως είναι π.χ. τα εποχικά καταλύματα. Η καταβολή θα γίνει βάσει του τζίρου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων κατά το διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.

  • Επέκταση προγράμματος Συν-Εργασία – μέτρο αξίας 600 εκατ. Ευρώ

Η επιδότηση κατά 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

  • Αναστολή πληρωμής Εργοδοτικών Εισφορών για τις εποχικές Επιχειρήσεις – μέτρο αξίας 600 εκατ. Ευρώ

Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές για το διάστημα Ιουλίου,  Αυγούστου, Σεπτεμβρίου.

  • Επέκταση δυνατότητας αναστολής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων τουριστικών επιχειρήσεων – μέτρο αξίας 40 εκατ. Ευρώ

Η παράταση στη δυνατότητα αναστολής της Σύμβασης Εργασίας θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο και αφορά π.χ. τα ξενοδοχεία, τα εποχικά καταλύματα αλλά και το εμπόριο τουριστικών ειδών.

Με αφορμή την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες και αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. 

Με το νέο πακέτο μέτρων, στηρίζεται έμπρακτα ο τομέας του Τουρισμού και των εποχικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί πολύ σοβαρά από την Οικονομική κρίση.

Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κρίση, και το πρόγραμμα της Κυβέρνησης είναι δυναμικό. 

Δεν υπάρχουν πάγιες συνταγές, υπάρχει όμως μία πολύ εργατική Κυβέρνηση που λαμβάνει όλα τα μέτρα για την στήριξη της Οικονομίας.»