Αρθρα

Μπορείς να ξεγελάς πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για περισσότερο καιρό, αλλά ποτέ πολλούς για όλο τον καιρό…

Είναι πια εδραία η πεποίθηση στους πολίτες πως ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το 2015 σοβαρά προβλήματα στη Χώρα. Ωστόσο και για τα επόμενα χρόνια αποκαλύπτονται πτυχές της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν έντονο προβληματισμό. 

Και δεν είναι μόνον η ανεξήγητη στασιμότητα στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν μάλιστα η Τουρκία υιοθετούσε αναθεωρητική  στρατηγική και επένδυε δισεκατομμύρια στην εγχώρια αμυντική της βιομηχανία. Είναι και μια σειρά από πολιτικές πράξεις που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκτός κλίματος και πραγματικότητας. Για παράδειγμα το 2016, προκειμένου να εκταμιευθεί υποδόση 2,8 δις Ευρώ από τον ESM, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Αεροπορία.

Υπακούοντας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, προχώρησε στην ίδρυση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), μίας ρυθμιστικής και εποπτικής Αρχής στο χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας, αφήνοντας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ως πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας και διαχείρισης αεροδρομίων και υδατοδρομίων.

Ο νόμος όμως ήταν προβληματικός και μη υλοποιήσιμος, αφού εξυπηρετούσε μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι την ουσία. Το φαιδρό είναι ότι τα  εφαρμοστικά διατάγματα εκδόθηκαν μετά από δύο χρόνια (!), ωστόσο η υποδόση εκταμιεύθηκε στην ώρα της και ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πως είχε «ξεμπερδέψει».

Τον Ιούλιο του 2019, η ΑΠΑ υπήρχε μόνο στα χαρτιά και η ΥΠΑ συνέχιζε να λειτουργεί βάσει του προηγούμενου νομικού πλαισίου. Συνεπεία λοιπόν της αδικαιολόγητης καθυστέρησης των τριών ετών στην υλοποίηση του νόμου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ήταν έτοιμος να  προχωρήσει στην διαδικασία υποβάθμισης των Ελληνικών αεροδρομίων. Οι συνέπειες αυτής της πράξης θα ήταν ολέθριες, δεδομένου ότι το 80% των τουριστών της χώρας μας, έρχονται αεροπορικώς.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήλθε άμεσα σε συνεννόηση με την EASA και σε στενή συνεργασία, συνέταξε νέο νομοσχέδιο για τη δημιουργία μίας ευέλικτης και αποτελεσματικής ΑΠΑ, επιτυγχάνοντας παράλληλα την πλήρη συμμόρφωση της Χώρας με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Το παράδοξο και οξύμωρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο και επί των άρθρων αλλά ακόμα και επί της αρχής. Απέδειξε συνεπώς, ότι ο νόμος με την ίδια φιλοσοφία που ο ίδιος έφερε το 2016, ψηφίστηκε με αποκλειστικό στόχο την εκταμίευση της δόσης, αδιαφορώντας για την υλοποίησή του και τις συνέπειες.

Μία ρήση λέει ότι «μπορείς να ξεγελάς πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για περισσότερο καιρό, αλλά ποτέ πολλούς για όλο τον καιρό». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «ξεγελάσει» επανειλημμένα τόσο τους Θεσμούς, όσο και τους πολίτες. Ευτυχώς οι πολίτες κατάλαβαν και τον έστειλαν μόνιμα στην Αντιπολίτευση.

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» στις 5/12/2020