Αρθρα

Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιόνκ Ουν: Πολεμικά Παίγνια Ουσίας ή Εντυπώσεων?

Η 72η  επέτειος του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, βρίσκει δυστυχώς τον πλανήτη στη δίνη μιας νέας κρίσης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην χρήση πυρηνικών όπλων, με ολέθρια αποτελέσματα.  ΗΠΑ και Βόρειος Κορέα, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιόνκ Ουν, διασταυρώνουν τις απειλές και χρησιμοποιούν κάθε άλλο παρά διπλωματική γλώσσα.

Είναι γεγονός ότι η ασφάλεια της Ασίας και του Ειρηνικού έχει διαταραχθεί από τις αλλεπάλληλες πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας καθώς επίσης και από τις 5 πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος, το 2006, 2009, 2013 καθώς και τον Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2016. Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για το τι θα έπρεπε να πράξει η Ουάσιγκτον κάθε φορά που το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν προέβαινε σε πυραυλικές δοκιμές, με κάποιους μάλιστα να ζητούν ακόμη και στρατιωτική εμπλοκή.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της Ουάσιγκτον, δεν δείχνουν να επηρεάζουν τον Κιμ Γιόνκ Ουν, ο οποίος μπορεί να πειραματίζεται όσο και όποτε θέλει με τους Βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η απαγόρευση εκτοξεύσεων βλημάτων από τον ΟΗΕ, καθώς και οι κυρώσεις, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως “αποτρεπτικά μέτρα” γιατί απλά δεν έχουν αποτέλεσμα. Ούτε οι εκάστοτε εκτοξεύσεις του Αμερικανικού Διηπειρωτικού βλήματος Minuteman III, ή η εγκατάσταση του εξελιγμένου αντιβαλλιστικού THAAD στην Νότια Κορέα και οι πτήσεις με τα Βομβαρδιστικά B-1B “Lancers”, φαίνεται να ενοχλούν τον Κιμ Γιόνκ Ουν. Οι ΗΠΑ είχαν μια ευκαιρία τον περασμένο Απρίλιο, όταν έστειλαν στην περιοχή το Αεροπλανοφόρο Carl Vinson μαζί με αρκετά Πλοία Συνοδείας και πυρηνοκίνητα Υποβρύχια, για να χτυπήσουν στοχευμένα Βάσεις Εκτοξεύσεως Πυραύλων και Συστήματα “Command & Control” της Βόρειας Κορέας, όμως το Carl Vinson προφανώς σκόπιμα “χάθηκε” στον Ειρηνικό, ενώ όταν έφτασε στην ευρύτερη περιοχή αρκέστηκε σε ασκήσεις.

Μέχρι τώρα οι δισταγμοί των ΗΠΑ ήταν τόσο πολιτικής όσο και στρατιωτικής υφής, γιατί αφενός η περιοχή βρίσκεται στην σφαίρα επιρροής της Κίνας, αφετέρου η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 12.000 πυροβόλα και 2.300 Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων, μια φαινομενικά σημαντική ισχύ πυρός την οποία το καθεστώς έχει απειλήσει να στρέψει κατά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αν δεχθεί πλήγμα….

Κάπως έτσι έφτασε ο Κιμ να πειραματίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ήδη Διηπειρωτικοί – με βεληνεκές πάνω από 3.400 χμ – ενώ μπορούν στο μέλλον να φθάσουν ακόμα και τα 8.000 χμ απειλώντας πόλεις των ΗΠΑ – την ίδια στιγμή που απόρρητες αναφορές επιβεβαιώνουν ότι η Βόρεια Κορέα πέτυχε σμίκρυνση πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε Διηπειρωτικό πύραυλο.  

Σε τέτοιες περιπτώσεις η ιστορία διδάσκει και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Μας έρχεται στο νου λοιπόν η περίπτωση του Γκοράζντε, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όταν ο Ράτκο Μλάντιτς σφυροκοπούσε το Βρετανικό Πεζικό που επιχειρούσε στην περιοχή. Τι έκανε τότε το ΝΑΤΟ; Χτύπησε ανελέητα τα πυροβόλα του Μλάντιτς, μέχρι να γίνει απολύτως κατανοητό πως αν δεν τα απέσυρε θα τα έχανε όλα.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως η κατάσταση δεν είναι η ίδια και πως ο Μλάντιτς δεν είχε τα 12.000 πυροβόλα του Κιμ, όμως έρευνα του STRATFOR δείχνει πως οι απειλές τις Βορείου Κορέας είναι μάλλον υπερβολικές, αφού για παράδειγμα η Σεούλ μπορεί να πληγεί μόνον από τα Πυροβόλα των 170 και 240 mm του Κιμ και αυτά όμως με ερωτηματικό, καθότι οι επιδόσεις του Βορειοκορεατικού Πυροβολικού είναι φτωχές, με ακρίβεια μόλις 25% σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν? Καταρχάς με την νέα επιθετική ρητορική της, η Ουάσιγκτον φαίνεται να μην φοβάται πια την πιθανότητα τελικής ρήξης με την Πιονκγιάνκ  και άρα δεν αποκλείεται σύντομα να προχωρήσει σε Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Βόρεια Κορέα, με ταυτόχρονη αύξηση των μέτρων αντιβληματικής προστασίας της Σεούλ και άλλων πόλεων οι οποίες ενδέχεται να πληγούν από το Πυροβολικό του Κιμ. Η πιο πιθανή περίπτωση είναι να μπλοφάρει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και να βρεθεί στην ίδια θέση με τον Μλάντιτς το 1994, να αποσύρει δηλαδή ή να χάσει όλα τα Πυροβόλα του. Η συνέχεια αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον…

 

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017