Ομιλιες

Οι Έλληνες Πολίτες θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η σημερινή ημέρα είναι ευχάριστη για την Νέα Δημοκρατία. «Μοιραία δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συγκρίσεις. Οι Έλληνες πολίτες θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν.», είπε.

Αναφέρθηκε στο «περιβόητο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει προεκλογικά το 2014, κοστολογώντας το στα 11 δις Ευρώ, επιμένοντας πως «είναι απόλυτα υλοποιήσιμο.» «Οι πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα επόμενα χρόνια εισέπραξαν 12,5 δις Ευρώ σε φόρους, μέτρα, εισφορές, μνημόνια, Υπερταμεία, κόφτες κλπ.», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε, πως η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε μία εργώδη προσπάθεια ήρθε σε επαφή με την κοινωνία, συνομίλησε με τους πολίτες, τους φορείς και με ειδικούς, ενώ αναζήτησε και βέλτιστες πρακτικές στο εξωτερικό. Εν συνεχεία εκπόνησε το Κυβερνητικό Πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε στους πολίτες και στις εκλογές τις 7ης Ιουλίου εγκρίθηκε από τον Ελληνικό λαό.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε πως η Παράταξη, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, συνεπής σε όσα υποσχέθηκε, σήμερα υλοποιεί μία σημαντική προεκλογική δέσμευση, την φορολογική ελάφρυνση. Σημείωσε, πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου μειώνει την φορολογία, διευκολύνει τα νοικοκυριά και πως έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

Ο κ. Γκίκας εστίασε σε ορισμένες σημαντικές διατάξεις, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υλοποίηση της δέσμευσης για την μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα εισοδήματα έως 10.000 Ευρώ από το 22% στο 9%, τονίζοντας πως από την εν λόγω ρύθμιση ευνοούνται όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς τα εισοδήματα φορολογούνται κλιμακωτά. Υλοποιείται επιπλέον η δέσμευση για την μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, πράγμα που θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα.

Ο Βουλευτής σημείωσε πως στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας με την καθιέρωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή ύψους 10% για αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, ενώ προβλέπεται και η μείωση στην φορολόγηση μερισμάτων στο 5%.

Ο κ. Γκίκας έδωσε έμφαση στην ρύθμιση η οποία σχετίζεται άμεσα με το δημογραφικό, καθώς αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 Ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού παιδιών.

Επιπλέον, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα ΑμεΑ με αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως μορφής αναπηρίας. Παράλληλα, μειώνεται ο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη δικυκλιστών από το 24% στο 13%.

Ο Βουλευτής μίλησε εκτενώς για τις διατάξεις που σχετίζονται με την οικοδομή καθώς, όπως τόνισε, η οικοδομή ήταν «κινητήριος μοχλός της Οικονομίας μας, αφού πάνω από 100 επαγγέλματα σχετίζονται με αυτήν». Τόνισε ότι αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1/1/2006 και εφεξής όπως και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής δήλωσε σίγουρος πως θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία μας.