Δελτια Τυπου

Ομιλία Στέφανου Γκίκα, στις πολιτικές θέσεις για την Άμυνα, στο 8ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (Φάληρο, 26 Ιουνίου 2010)

Φίλες και φίλοι, Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε και έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Κατά την διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης 2004-2009, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στάθηκε δίπλα στα προβλήματα των στελεχών, αύξησε τις αποδοχές τους, βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης, προώθησε κοινωνικές πολιτικές για την στήριξη της στρατιωτικής οικογένειας, ψήφισε νέο σύγχρονο στρατολογικό νόμο με πολλές ευεργετικές διατάξεις κ.α. Ψήφισε επίσης νέο νόμο για τις στρατιωτικές προμήθειες πουδιασφαλίζει την διαφάνεια και την μεγάλη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Καλούμε την κυβέρνηση να προσέξει ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναγνωρίσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, να προστατέψει το εισόδημα τους, να αποβάλει τον κομματισμό και να προωθήσει την αξιοκρατία. Δυστυχώς 9 μήνες τώρα είδαμε κρίσεις Αξιωματικών με κομματικά κριτήρια, επαναφορά στην ενέργεια «πράσινων» αποστράτων, κομματικές τοποθετήσεις και μεταθέσεις, κλπ. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει σε ένα αντικειμενικό και σύγχρονο σύστημα ιεραρχίας και προαγωγών των στελεχών, απαλλαγμένο από κομματικές επιρροές, όπου θα προωθούνται οι ικανοί και οι άξιοι. Ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και την ακρίβεια της αξιολόγησης. Αυτή είναι η δέσμευση και θα αποτελέσει μέρος των προγραμματικών μας θέσεων για την Άμυνα. Θα αναφερθώ τώρα σε μία σημαντική αδικίαπου το νέο ασφαλιστικό φέρνει στουςστρατιωτικούς συνταξιούχους. Μετά την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, καλούνται τώρα σε νέα μείωση της τάξεως του 5-12% επί των καθαρών εσόδων τους με την μορφή της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων» και το χειρότερο περικόπτουν την σύνταξη στους εργαζόμενους στρατιωτικούς συνταξιούχους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί θυμίζω οι στρατιωτικοί συνταξιοδοτούνται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία, χωρίς να το επιθυμούν. Έτσι αντί να περνούν τις ώρες τους στα καφενεία, προσφέρουν την εμπειρία τους, εργάζονται, πληρώνουν τους φόρους τους και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αντιταχθεί σε τέτοιες άδικες και αντισυνταγματικές πασοκικές πολιτικές. Όλοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες απόστρατοι, έχουν αυτή την ώρα τα βλέμματά τους στραμμένα στην Νέα Δημοκρατία για την απάλειψη αυτών των διατάξεων.

Φίλες και φίλοι, Οι καιροί που ζούμε δεν είναι συνηθισμένοι, κρύβουν κινδύνους και όχι μόνον στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στα εθνικά μας θέματα,όπου απαιτούνται μελετημένες και ψύχραιμες κινήσεις, προβλεπτικότητα, σύνεση και εγρήγορση. Απαιτούνται όμως πρώτα και κύρια, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, καλά εκπαιδευμένες, με υψηλό ηθικό και ετοιμότητα, που να εγγυώνται την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας, δύο παράγοντες που χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξειοικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη και πρόοδος. Και κλείνω λέγοντας:Ο Πρόεδρος ζήτησε χθες από το Κόμμα μας, «το δαχτυλικό αποτύπωμα των αξιών και των αξίων». Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να απαλλαγούμε από πεπαλαιωμένες κομματικές νοοτροπίες και περιχαρακώσεις, τρικλοποδιές, φίλια πυρά, προσωπικές στρατηγικές και εξυπηρέτηση ασύμβατων με τη πολιτική συμφερόντων. Άξιοι και έντιμοι ενεργοί πολίτες, που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό τους βίο, με διάθεση προσφοράς, υπάρχουν πολλοί, αλλά μέχρι τώρα λίγοι πέτυχαν να προσφέρουν, γιατί με τους όρους που παίζονταν το παιγνίδι, πολλοί άξιοι δεν επιβίωναν από το «σύστημα». Όμως σήμερα αυτό το σύστημα, ευτυχώς, κατέρρευσε και απαξιώθηκε πλήρως από τους πολίτες, οι οποίοι επιζητούν το νέο, το αξιακό, το άφθαρτο. Οι πόρτες ας είναι πράγματιανοικτές, Αγαπητέ Πρόεδρε Αντώνη Σαμαρά, για νέα στελέχη, ας δοκιμασθούν και ας προωθηθούν επιτέλους οι άξιοι. Ας αλλάξουμε επιτέλους ριζικά την σημερινή κατεστημένη πολιτική συμπεριφορά, το σημερινό απαξιωμένο, όπως είπαμε, πολιτικό σύστημα. Μόνο τότε οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι…..Σας Ευχαριστώ.

26-06-2010