Ομιλία του Βουλευτή Κέρκυρας Στ. Γκίκα στην Βουλή για το Ν/Σ για την ανθρωπιστική κρίση
Κυριακή, 22 Μάρτιος 2015
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας στην Συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».
«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, συμπληρώθηκαν περίπου δύο μήνες που είστε στην κυβέρνηση.
Δύο μήνες που ο Ελληνικός λαός περίμενε να κάνετε πολύ περισσότερα πράγματα. Μπήκατε με ένα “επαναστατικό αέρα”, πήγατε στην Ευρώπη, νομίσατε ότι θα αντιμετωπίζατε τους Ευρωπαίους, όπως αντιμετωπίζετε τους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας, και βεβαίως πέσατε σε τοίχο.
Εγώ είμαι στρατιωτικός -τρεις δεκαετίες υπηρέτησα το ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό- και επιτρέψτε μου να πω ότι γνωρίζω από διπλωματία, γιατί έχω κάνει πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή η πολιτική σύγκρουσης που ακολουθείτε, είναι εθνικά επικίνδυνη. Και είναι εθνικά επικίνδυνη όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλά σε Εθνικό επίπεδα. Ελπίζω να διαψευστώ. Και μιλάω καλή τη προθέσει.
Επειδή ο χρόνος τρέχει, όσον αφορά στο νομοσχέδιο, δεν θα μπω στο κείμενο, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο θέματα. Είναι θετικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Συμφωνούμε, όπως είπε και ο Εισηγητής μας, επί της αρχής. Όμως, τα περισσότερα από τα θέματα τα οποία τίθενται σ’ αυτό το νομοσχέδιο, τουλάχιστον στο τμήμα που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, είχαν αντιμετωπιστεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Αναφέρθηκαν λεπτομερώς προηγουμένως και δεν θα μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Θα πω, όμως, ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ -αν θέλετε- απέκρουσαν, είναι ένα πολύ σοβαρό μέτρο, το οποίο αν το ακολουθήσετε, θα επιλύσει το πρόβλημα της φτώχειας και της ανέχειας. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι και φτώχεια υπάρχει και ανέχεια υπάρχει και δυστυχία υπάρχει, στα χρόνια του μνημονίου.
Θα αναφερθώ τώρα σε μια διάταξη που αφορά τον Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς. Είχα την ευκαιρία πριν από μια-δυο εβδομάδες να επισκεφθώ τον κ. Τέντε -και χαίρομαι που ο κύριος Υπουργός μίλησε με αυτά τα λόγια, γιατί πράγματι είναι ένας άνθρωπος άμεμπτου κύρους και ήθους- και μου εξήγησε ακριβώς τη φιλοσοφία που είχε ο θεσμός του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς.
Το θέμα, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ο έλεγχος, είναι η πρόληψη. Υπήρχαν ομάδες εργασίας, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί σε όλα τα Υπουργεία και παρήγαγαν έργο. Προσπαθούσαν να εντοπίσουν όλα τα «παραθυράκια» που είχε και έχει η υφιστάμενη νομοθεσία. Και, βεβαίως, οι ομάδες αυτές εργασίας και το έργο το οποίο παρήγαγαν -οι περισσότερες έχουν ήδη παραδώσει το έργο στον Εθνικό Συντονιστή- χάνονται. Το θέμα είναι η πρόληψη, κύριε Υπουργέ, κι όχι ο έλεγχος. Ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν πάρα πολλοί και δημιουργούνται και νέοι.
Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για “έλλειψη επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων”. Γιατί δεν δίνετε επιχειρησιακές αρμοδιότητες στον Εθνικό Συντονιστή; Γιατί δεν τον αφήνετε να εκτελέσει ανεξάρτητα το έργο αυτό; Και –προσέξτε- δεν μιλάμε για πρόσωπα, μιλάμε για την ουσία, για το αποτέλεσμα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Λέγοντας αυτό, για σκεφτείτε: Μιλάμε για αλλαγή σε δομές. Εγώ μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας για πολλά πράγματα. Δεν μπορώ, όμως, να συμφωνήσω με τη διάταξη για τους «εθελοντές συμβούλους». Αυτοί αφού δεν θα αμείβονται, πώς θα ζουν; Μας λέτε ότι θα παίρνουν οδοιπορικά. Δεν σας περνάει από το μυαλό ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ισχύ της θέσεως, την κάρτα που λέμε «Σύμβουλος Υπουργού» για ίδιον όφελος; Μήπως, λοιπόν, δημιουργούμε εμείς νέα «παράθυρα» για διαφθορά; Λέω: μήπως; Καλή τη προθέσει το λέω, κύριε Υπουργέ.
Επειδή προέρχομαι από νησιωτική περιοχή, παίρνω το έναυσμα από τον συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Καματερό, ο οποίος μίλησε για τα μικρά νησιά. Ξέρετε, κι εμείς έχουμε τα Διαπόντια νησιά στην Κέρκυρα και πολλά από αυτά τα οποία είπε τα προσυπογράφω. Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν μερικές διατάξεις για τα μικρά νησιά. Συμφωνώ απολύτως με την πρότασή του να γίνει ένα καινούργιο νομοσχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει όλο αυτό το πλέγμα των προβλημάτων των μικρών νησιών, είτε αφορά κίνητρα για γιατρούς, είτε τις υποδομές τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, είτε τα έργα, είτε οτιδήποτε…
Τέλος, κλείνοντας θέλω να πω ότι επί της αρχής βεβαίως θα στηρίξουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας και θα ήθελα να παρακαλέσω τον κύριο Υπουργό να επανεξετάσει το θέμα του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς. Δώστε του επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Μην τον καταργείτε.
Σας ευχαριστώ πολύ.»