Δελτια ΤυπουΟμιλιες

Ομιλία του Στ. Γκίκα στην Βουλή για το Ν/Σ για την κατάργηση των φυλακών Γ΄τύπου

Παρασκευή, 17 Απρίλιος 2015
Ο Στ. Γκίκας επαναφέρει το θέμα δημιουργίας νέων Φυλακών στην Κέρκυρα εκτός πόλης

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας στην Συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου: «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Γκίκας καταδίκασε την απόφαση της Κυβέρνησης να αμνηστεύσει οριζόντια βαρυποινίτες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, καταδίκασε τον διάλογο με τους «κουκουλοφόρους», ενώ επανέφερε το θέμα δημιουργίας νέων Φυλακών στην Κέρκυρα εκτός αστικού ιστού.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ήταν παράλογο να πούμε ότι κανείς δεν θα περίμενε από τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης μέσα σε τρεις μήνες να διορθώσει όλες τις παθογένειες του σωφρονιστικού μας συστήματος και να παρουσιάσει ένα καινούριο λειτουργικό και βιώσιμο σωφρονιστικό σύστημα.

Όμως, κύριε Υπουργέ, φοβάμαι ότι με το νομοσχέδιο το οποίο καταθέσατε, κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Τρία είναι τα σημεία στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ:

Πρώτον, με τις διατάξεις που έχετε εισαγάγει για την αποσυμφόρηση των φυλακών, απολύεται -αμνηστεύεται ουσιαστικά- ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων. Και ερωτώ: Από τους δώδεκα χιλιάδες και πλέον κρατουμένους πόσοι θα αποφυλακιστούν; Πόσοι ισοβίτες; Πόσοι εγκληματίες; Πόσοι ληστές; Πόσοι δολοφόνοι; Πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, διότι είναι δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί η παραβατικότητα. Και δεν το λέω μόνον εγώ αυτό. Το λένε πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τα της Δικαιοσύνης.

Ένα δεύτερο σημείο: Φωτογραφίζετε αποφυλακίσεις τρομοκρατών. Κύριε Υπουργέ, με την τρομοκρατία θα πρέπει να είμαστε κάθετοι. Δεν συνδιαλεγόμαστε. Δεν συζητάμε. Οι τρομοκράτες έχουν διαπράξει υπέρτατο έγκλημα. Δεν μπορούμε με φωτογραφικές διατάξεις να ικανοποιούμε αιτήματα κουκουλοφόρων, αντιεξουσιαστών και λοιπών παραβατικών στοιχείων. Φοβούμαι ότι «χαϊδεύοντας τα αυτιά» των κουκουλοφόρων, δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε χειρότερα γεγονότα από αυτά που έχουμε βιώσει μέχρι τώρα. Και εύχομαι να μην είμαι μάντης κακών ειδήσεων!

Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε διατάξεις που δίνουν σε τρομοκράτες ή σε ανθρώπους που ρέπουν προς την τρομοκρατία πεδίο ελεύθερο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε αυτό.

Ένα τρίτο θέμα, που αναφέρθηκε από πολλούς συναδέλφους, αφορά στην τροπολογία που κατετέθη από τους είκοσι οκτώ συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ για τους κουκουλοφόρους. Ουσιαστικά ζητούν την κατάργηση της διάταξης του ν. 3772/2009. Νομίζω ότι είναι λάθος να γίνει κάτι τέτοιο, διότι ουσιαστικά δίνουμε πεδίο ελεύθερο στους «γνωστούς-άγνωστους», σε τρομοκράτες ή και σε εν δυνάμει τρομοκράτες, να δημιουργούν βίαιες καταστάσεις, να βανδαλίζουν, να καταστρέφουν, να καίνε, κλπ, και ουσιαστικά να παραμένουν ατιμώρητοι.

Θα ήθελα τώρα να επαναλάβω μια φράση που μου έκανε μεγάλη εντύπωση από τη σημερινή τοποθέτηση της Εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, της σεβαστής κυρίας Κατριβάνου. Είπε ότι αυτός ο νόμος, ο «κουκουλονόμος», όπως λέγεται, «ποινικοποίησε την πολιτική». Ήθελα να ήξερα τι υπονοεί, λέγοντας «ποινικοποίησε την πολιτική». Είναι πολιτική οι μολότοφ; Είναι πολιτική τα γκαζάκια; Είναι πολιτική η MARFIN;

Πρέπει να είμαστε κάθετοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σε οτιδήποτε ενθαρρύνει κουκουλοφόρους, τρομοκράτες, έκνομες ενέργειες πρέπει να είμαστε κάθετοι και να λέμε απόλυτα όχι.

Και στο σημείο αυτό μου έκανε εντύπωση ο αξιότιμος Υπουργός ο κ. Βούτσης, ο οποίος είπε προηγουμένως ότι δόγματα, «νόμος και τάξη», «μηδενική ανοχή» στις έκνομες πράξεις ανήκουν στο παρελθόν.

Μα, είναι δυνατόν να λέμε αυτά τα πράγματα μέσα σε αυτή την Αίθουσα; Και το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών; Το αγνοούμε;

Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια, έχει απομονώσει αυτά τα φαινόμενα και δεν θέλει επανάληψη τέτοιων ακραίων καταστάσεων και φαινομένων. Επομένως, σε αυτό θα πρέπει να ομονοήσουμε.

Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά με πολύ καλή πρόθεση θέλω να πω, ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε και να φτιάξουμε ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα. Βεβαίως, πρέπει να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Όμως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Και σε αυτό το θέμα υπάρχει διαχρονική ευθύνη. Όλες οι κυβερνήσεις οι οποίες διώκησαν τον τόπο φέρουν ευθύνη.

Θα σας αναφέρω για παράδειγμα την Κέρκυρα, την εκλογική μου περιφέρεια. Οι φυλακές της Κέρκυρας είναι πολύ «σκληρές» φυλακές. Όμως, τα προηγούμενα πολλά χρόνια γινόταν συζήτηση για κλείσιμο των φυλακών αυτών και χτίσιμο μιας άλλης, καινούργιας, σύγχρονης φυλακής έξω από τον αστικό ιστό. Δυστυχώς όμως, δεν έγινε τίποτα. Να, λοιπόν, κ. Υπουργέ, «πεδίον δόξης λαμπρόν», να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε το ισχύον σωφρονιστικό σύστημα, να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων και τις συνθήκες διαβίωσης. Δεν μπορούμε, όμως, να αφήνουμε τους κρατούμενους έξω απλά και μόνον για να αποσυμφορήσουμε τις φυλακές.

Kαι κάτι τελευταίο: Ο κύριος Υπουργός της Δικαιοσύνης ανέφερε παραδείγματα πρώην Υπουργών – όπως ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος – που είχαν έρθει σε επαφή και διάλογο με κρατουμένους σε υπό εξέγερση φυλακές. Σωστά έπραξαν οι Υπουργοί αυτοί.

Τότε, όμως, κύριε Υπουργέ, τα αιτήματα των κρατούμενων ήταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερο φαγητό, καλύτερες συνθήκες υγιεινής, καλύτερο επισκεπτήριο. Τώρα αντιθέτως έχουμε απέναντί μας τρομοκράτες και κουκουλοφόρους. Τι σχέση έχει αυτός ο διάλογος που θέλετε εσείς να κάνετε με τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο; Καμία!

Όπως είπε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος σήμερα το πρωί, από τα έξι αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί από τους αντιεξουσιαστές, με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιείτε τα πέντε. Δεν συγκρίνονται λοιπόν οι δύο περιπτώσεις.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εισάγει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που με τις διατάξεις του, επί της ουσίας καταργεί το κράτος δικαίου.

Με όσα προβλέπονται στο άρθρο 6, ιδιαίτερα επικίνδυνοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών, απολύονται από τις φυλακές έχοντας συμπληρώσει μόλις το 1/3 της ποινής τους.

Νομοσχέδιο, που στόχο έχει να εξυπηρετήσει η Κυβέρνηση τις αναρχικές φράξιες των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά δεν το στηρίζουμε.

Νομοσχέδιο που εκθέτει τους πολίτες σε ανασφάλεια, τόσο για τη σωματική τους ακεραιότητα όσο και την περιουσία τους, δεν το στηρίζουμε

Νομοσχέδιο, που αφήνει ελεύθερους, βαρυποινίτες, βιαστές, ληστές, αλλά και τους ίδιους τους τρομοκράτες, που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα αθώων πολιτών, δεν το ψηφίζουμε.

Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε νομοσχέδιο, το οποίο «κλείνει το μάτι» στους κουκουλοφόρους και στους τρομοκράτες και που δεν υπηρετεί εν ουδεμία περιπτώσει, το Εθνικό συμφέρον.

Σας ευχαριστώ.»