Δελτια Τυπου

Ο εμπαιγμός των Στελεχών των ΕΔ & των ΣΑ, συνεχίζεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Με αφορμή την χθεσινή ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την καταβολή του 50% των αναδρομικών των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, ο  πρ. Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας και πρ. Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Χθες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στην Βουλή την αναμενόμενη τροπολογία για την καταβολή του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών προς τους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ των οποίων είναι και τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ.

 Πρέπει να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις:

  1. Δεν πρόκειται για παροχή της Κυβέρνησης προς τους δικαιούχους. Το ΣτΕ έχει κρίνει με σχετικές αποφάσεις τις μειώσεις του 2012 ως αντισυνταγματικές. Συνεπώς, η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.
  2. Το 2014, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταβάλει ήδη το 50% των αναδρομικών. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ με καθυστέρηση σχεδόν 4 ετών. Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, είχαν υποσχεθεί πως η καταβολή των αναδρομικών θα πραγματοποιούταν 30 ημέρες μετά τον σχηματισμό της Κυβέρνησης!!
  3. Με την συγκεκριμένη τροπολογία η Κυβέρνηση εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους δικαιούχους, καθώς αφορά μόνο στο διάστημα από το 2012 έως το 2016 όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου. Συνεπώς, στα αναδρομικά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, δεν συμπεριλαμβάνεται το διάστημα 2016 έως 2018.
  4. Επιπλέον, χρησιμοποιείται λανθασμένη βάση υπολογισμού του ποσού των αναδρομικών, καθώς δεν επαναϋπολογίζονται βάσει των αποδοχών του 2012, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά βάσει των σημερινών μειωμένων αποδοχών.
  5. Καταβάλλοντας το ποσό σε μία μόνο δόση, το εισόδημα του οικονομικού έτους 2018 αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να μπουν σε μεγαλύτερη φορολογική κλίμακα και να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Επιπλέον, όσοι έχουν χρέη προς την εφορία, δεν θα εισπράξουν τα αναδρομικά, καθώς θα πραγματοποιηθεί κατευθείαν κατάσχεση από το Δημόσιο, ακόμη και αν έχουν ρύθμιση σε ισχύ!.

 

Αποδεικνύεται λοιπόν πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία καθώς πλησιάζουν οι εκλογές φαίνεται να «μοιράζει δώρα» αριστερά και δεξιά για να προσελκύσει ψηφοφόρους, ούτε ψέματα δεν είναι σε θέση να πει, καθώς τα γεγονότα την διαψεύδουν. Η αλήθεια είναι ότι τα «δώρα» προς τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ στην πραγματικότητα αποτελούν υποχρέωση της Κυβέρνησης, που υλοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση και με κουτσουρεμένα ποσά…

Κοντά 4 χρόνια μετά την άνοδό τους στην εξουσία, ο εμπαιγμός των στελεχών των ΕΔ & των ΣΑ, συνεχίζεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».