Δελτια Τυπου

Ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι ένα κρίσιμο και χρήσιμο Εργαλείο για την Υπέρβαση αυτής της Κρίσης

Ομιλία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021 πραγματοποίησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, όπου διεξάγεται η πενταήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με την ψήφισή του.

Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2021 θα μείνει στην κοινοβουλευτική μνήμη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί καταρτίζεται εν μέσω μίας παγκόσμιας υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Δεύτερον, επειδή βρισκόμαστε σε μία περίοδο «όπου τα Εθνικά θέματα βρίσκονται σε ιδιαίτερη καμπή, η Τουρκία επί πολλούς μήνες αμφισβητεί τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται από τον Μάρτιο σχεδόν συνεχώς σε κατάσταση άμεσης επιχειρησιακής ετοιμότητας.» 

Υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός αντιμετωπίζει και τα δύο ζητήματα με εμπεριστατωμένο και δραστικό τρόπο.

Ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι πέρσι στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2020 είχε προτείνει τον τριπλασιασμό των εξοπλιστικών δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Προϋπολογισμός 2021 επενδύει στην Άμυνα και στην Ασφάλεια της Χώρας και τετραπλασιάζει τις εξοπλιστικές δαπάνες. «Πρόκειται για σωστή και αναγκαία απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε πλάτη και έδωσε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων», ο Στέφανος Γκίκας αναρωτήθηκε «ποια πλάτη και ποια προτεραιότητα;». 

Εξήγησε ότι υπάρχουν ερωτήματα ως προς την προτεραιοποίηση των λίγων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού που προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η επιλογή να προτιμηθεί ο εκσυγχρονισμός των παροπλισμένων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ3-Β, αντί να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

«Αυτά τα οποία αναφέρεται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν είναι σωστό αυτό, όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι η Κυβέρνηση πραγματοποίησε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού επικουρικού προσωπικού, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ανά την Επικράτεια. Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε με επιπλέον 800 εκατ. Ευρώ φέτος.

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση στους πολίτες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση άπλωσε ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους πληττόμενους: εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ανέργους, δανειολήπτες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.α.» Επεσήμανε ότι έγιναν 62 παρεμβάσεις αξίας 24 δις Ευρώ, με τις οποίες καλύφθηκαν κατά το μέτρο του δυνατού οι ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Ανέφερε, ότι μόνο στον Νομό Κερκύρας διατέθηκαν πάνω 150 εκατ. Ευρώ μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ρευστότητας, «τα οποία έδωσαν μία ανάσα στην πληττόμενη οικονομία του νησιού», ενώ σε όλη τη Χώρα διατέθηκαν πάνω από 11 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2021 διαθέτει 7,5 δις Ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο Στέφανος Γκίκας εστίασε επιπλέον στο γεγονός, ότι η Κυβέρνηση συνέχισε το μεταρρυθμιστικό της έργο, αφού ψηφίστηκαν από τη Βουλή κρίσιμοι νόμοι που θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της Οικονομίας. Σημείωσε ότι αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης χαίρει διεθνούς αποδοχής, αφού εν μέσω δεύτερου lockdown η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η Χώρα δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις αγορές, ενώ παρά την πανδημία, σημαντικές διεθνείς εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Κυβέρνηση και προς τις προοπτικές ανάπτυξης της Χώρας», κατέληξε.

Σε ότι αφορά στους φόρους, ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι ο υπό ψήφιση Προϋπολογισμός δεν αυξάνει τους φόρους, αφού ενσωματώνει μόνο μειώσεις φόρων. Τον περιέγραψε ως «φιλο-επενδυτικό» που υπολογίζει τους αστάθμητους παράγοντες, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιόδου και για αυτό είναι ευέλικτος.

«Με ευελιξία, αποτελεσματικότητα, μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή προοπτική, καθίσταται κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο για την υπέρβαση της κρίσης», κατέληξε καλώντας τους Βουλευτές να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό του 2021. 

Δείτε το βίντεο εδώ: