Ομιλιες

Ο Προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί μία νέα Εποχή Ανάπτυξης για την Οικονομία μας

 

Ομιλία επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου διεξάγεται η πενταήμερη συζήτησή του.

 

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι το 2021 είναι έτος οικονομικής ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να ανέλθει στα 6,9%, ενώ το 2020 η Οικονομία σημείωσε ύφεση ύψους 9%. Πρόσθεσε ότι η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 16,5% Σεπτέμβριο του 2020, έφτασε στο 13% τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων έδωσε μεγάλη ώθηση στην Οικονομία, «ωστόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας». Υπογράμμισε ότι τη διετία 2020-21 η Κυβέρνηση θέσπισε 70 κατηγορίες μέτρων ύψους 40 δις Ευρώ, ενώ πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στον κόσμο.

 

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε πρόσφατες τοποθετήσεις «αυστηρών μας παρατηρητών», σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Αναφέρθηκε στο Eurogroup, το οποίο στις 6/12/2021 χαιρέτησε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως είναι η δημοσιονομική διαχείριση, η αγορά ενέργειας, οι επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Την ίδια ημέρα, όπως ανέφερε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεργκίεβα δήλωσε «ευχαριστημένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος αναγνώρισε ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε πορεία επιτυχίας, μετά από «πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα».

 

Σε ότι αφορά στο 2022, ο Βουλευτής εξήγησε ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,5% και σωρευτικά, τη διετία 2021-22 θα επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 11,7%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις της ΕΕ, όπως τόνισε. Χαρακτήρισε την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» ως «κινητήριο δύναμη» της ανάπτυξης, καθώς ήδη το 2022 προβλέπεται να συμβάλλει κατά 2,9% στην αύξηση του ΑΕΠ.

 

Εστίασε επιπλέον στην μεγάλη επενδυτική δαπάνη, η οποία το 2022 αναμένεται να ανέλθει στα 11 δις Ευρώ και συγκεκριμένα 7,8 δις Ευρώ θα προέλθουν από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και 3,2 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν προβλέπεται επιβολή νέου φόρου ή αύξηση υφιστάμενου φόρου, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχουν ήδη θεσπιστεί.

 

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο κ.  Γκίκας είπε: «σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση, οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται», εξηγώντας ότι από τα 5,217 δις το 2021, για το 2022 προβλέπονται 5,257 δις Ευρώ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι συμπεριλαμβάνοντας τις δαπάνες άλλων Υπουργείων, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία φτάνουν στα 11,7 δις, ενώ μία στις 3 προγραμματισμένες προσλήψεις του 2022 αφορά στον τομέα της Υγείας.

 

Ο Βουλευτής έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι όταν πρότεινε στην συζήτηση του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2019 τον διπλασιασμό τον εξοπλιστικών δαπανών των ΕΔ, δεν φανταζόταν ότι η Κυβέρνηση θα προέβαινε στον τετραπλασιασμό τους.

Εξήγησε ότι αυτή η πράξη δίνει στις ΕΔ, στην φυσική και πολιτική τους ηγεσία, τη δυνατότητα να καταρτίσουν ένα «ολοκληρωμένο, μελετημένο, στοχευμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ισχυροποιεί τις ΕΔ και αυξάνει δραστικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.» Σημείωσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα καλύπτει το κενό της περασμένης δεκαετίας, όπου υπήρξαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του αμυντικού βραχίονα γίνεται σε συνδυασμό με μία πολυδιάστατη και καλά μελετημένη εξωτερική πολιτική και διπλωματία, με την οποία επιλύονται πλέον ζητήματα που λίμναζαν επί δεκαετίες. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, έχει εξελιχθεί σε κρίσιμο παίκτη της ευρύτερης περιοχής με ισχυρή φωνή και άποψη στα διεθνή φόρα και στους διεθνείς οργανισμούς. «Όλα αυτά συνιστούν τη βάση για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών» συμπέρανε, ενώ δήλωσε περήφανος που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει τόσα πολλά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 είναι αναπτυξιακός, έχει κοινωνικό πρόσημο, στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου. Είναι εξωστρεφής, και «σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Ανάπτυξη της Οικονομία μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.