Δελτια Τυπου

Ο ΣΥΡΙΖΑ “ανακρούει Πρύμναν” στην Άρση των Περιορισμών της Ψήφου των Αποδήμων

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά τη διήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή των εκλογέων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι το 2019, όταν ξεκίνησε η διακομματική συζήτηση για το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τη διαχρονική της θέση. Αυτή προβλέπει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους Απόδημους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους και τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η συνταγματική πρόβλεψη της πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής «επέβαλε έναν πολιτικό συμβιβασμό», αποτέλεσμα του οποίου ήταν ο νόμος 4648/2019.

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι πρόκειται για «νόμο – τομή» που υπερψηφίστηκε από 288 Βουλευτές, ωστόσο «δεν έτυχε της επιδοκιμασίας των Αποδήμων Ελλήνων».

Όπως εξήγησε, μετά την συνέντευξη της κας Τζάκρη, Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα», όπου οι προβλεπόμενοι από τον νόμο περιορισμοί χαρακτηρίστηκαν ως «άδικοι» και «υποτιμητικοί», φάνηκε ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής έρχονται σε σύγκληση. Για αυτό τον λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στην κατάθεση του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου που προβλέπει την άρση των περιορισμών. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους απαιτείται ο Απόδημος να έχει ζήσει κατά την τελευταία 35ετία 2 χρόνια στην Ελλάδα και να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος εδώ. Ο κ. Γκίκας συμπέρανε ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις αποκλείουν μεγάλο μέρος των Ομογενών από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Προφανώς ρημουλκούμενο από μικροπολιτικές λογικές και σκοπιμότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακρούει πρύμναν», παρατήρησε ο Βουλευτής, καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου. Αντιθέτως, στην κατατεθείσα τροπολογία προβλέπει η ψήφος των Αποδήμων να μην προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και συνεπώς να μην είναι ισότιμη με τις ψήφους των Ελλήνων που ψηφίζουν εντός συνόρων.

 

Ο Στέφανος Γκίκας έκανε ένα διαχωρισμό μεταξύ των Απόδημων Ελλήνων. Εξήγησε ότι υπάρχουν οι Έλληνες του εξωτερικού που έφυγαν προ δεκαετιών, έχουν φτιάξει τις ζωές τους στο εξωτερικό και έχουν ενσωματωθεί στις νέες τους Πατρίδες. Διατηρούν ωστόσο «άσβεστη την πίστη για την Πατρίδα», τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά μας. Παρόλο που επισκέπτονται ενίοτε «τις πατρογονικές εστίες», όπως είπε, προφανώς δεν θα εγκατασταθούν ξανά στην Ελλάδα.

Η δεύτερη κατηγορία των Αποδήμων, όπως τόνισε, αποτελείται από τους «μετανάστες της νέας γενιάς» που έφυγαν τα τελευταία 12 χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ανήκουν στο φαινόμενο του «brain drain». «Τι λέτε σε αυτούς;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «Ότι η ψήφος τους δεν είναι ισότιμη;»

Επιπλέον ο κ. Γκίκας απόρησε για το ποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του Αποδήμου που θα πάρει άδεια προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και του Αποδήμου που επιλέγει να το ασκήσει στον τόπο κατοικίας του. «Γιατί στην πρώτη περίπτωση η ψήφος να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα και στη δεύτερη να μην προσμετράται, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι όσοι θα ασχοληθούν με τις Ελληνικές εκλογές διατηρούν συνεχή επαφή με τη χώρα, παρακολουθούν τα δρώμενα και την πολιτική κατάσταση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής επανέλαβε ότι δίνεται η ευκαιρία στη Βουλή να άρει τους περιορισμούς του ν. 4648/2019 που ήταν προϊόν πολιτικού συμβιβασμού. Σημείωσε επίσης ότι ο νέος νόμος τυγχάνει της επιδοκιμασίας της κοινότητας των Αποδήμων. «Είναι ένας νόμος πιο λογικός που προσφέρει και δεν αφαιρεί». Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την κάλεσε να «μη βλέπει το δέντρο, αλλά το δάσος.»  

Δείτε το βίντεο της ομιλίας: