Παρέμβαση Στ. Γκίκα στην Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Την Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών που διοργάνωσε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων παρακολούθησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, όπου απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις δράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ανέφερε ότι το πρόβλημα ήταν και είναι υπαρκτό και ο αγώνας για την αντιμετώπισή του είναι συνεχής. Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό με οδηγό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, έχουν ήδη δρομολογηθεί:
- Με τροπολογία, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, θεσπίστηκε η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Κουμπί Πανικού» (panic button), στην οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θα εγκαθίσταται στα κινητά τους και θα τους δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση κινδύνου με το πάτημα ενός κουμπιού να ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα στην Αστυνομία (sms) προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβασή της.
- Προσφορά δωρεάν νομικής βοήθειας στις γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων προκειμένου να προσφεύγουν στις αρμόδιες Αρχές και στα δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.
- Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο, η Γραμμή SOS 15900 στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες θύματα βίας.
- Εντάχθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, ως άξονας προτεραιότητας, η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», και ορίστηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις, από όλα τα Υπουργεία.
- Λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά.
- Λειτουργούν 19 ξενώνες στους οποίους φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους Ξενώνες ενισχύονται με την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
- Λειτουργεί η διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι πολιτικές γύρω από το θέμα.
- Δημιουργήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, με προϊστάμενες, κυρίως, γυναίκες Αξιωματικούς, δεδομένου ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ξεπερνούν τις 10.000 το 2022!
Ο Στέφανος Γκίκας συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, καθώς και τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις Εισηγήσεις.